Nu får Christian råd att utveckla

2009-03-24 23:00  

Microsoft tvingas nu möta hotet från öppen källkod med sänkta priser. - Nystartade företag har normalt sett inte råd att köpa den relativt dyra programvaran som vi har, säger Per Ahlberg på Microsoft.

Med Linux, webbservern Apache, databasen Mysql och programmeringsspråket php har utvecklingsmiljöer med öppen källkod fått stora framgångar.

Microsofts motdrag är Bizspark.

- Självklart är det här ett sätt att hjälpa nystartade företag in i vår värld, säger Per Ahlberg, som är programansvarig för Bizspark i Sverige.

Bizspark är en naturlig fortsättning på Dreamspark, som ger gymnasier och universitet fri tillgång till Microsofts utvecklingsmjukvaror. Med Bizspark vill Microsoft behålla relationen med de personer som lämnar skolans värld för att starta företag. Men programmet vänder sig också till andra som är intresserade.

- Det finns ett fåtal enkla kriterier, bland annat att företagen måste vara yngre än tre år och att omsättningen inte får överstiga en miljon dollar. Men det räcker med att man startat en enskild firma som man driver vid sidan av, säger Per Ahlberg.

I Bizspark får företagen under tre år tillgång till Microsofts utvecklingsverktyg för 100 dollar. De som går med får också Microsofts hjälp med att söka finansiering, bland annat från affärsänglar och EU-fonder.

Ett av företagen som var tidiga med att hoppa på Bizspark är Leguan. Tvåmansbolaget utvecklar en interaktiv språkkurs, och för vd Christian Habetzeder var öppen källkods-alternativen aldrig något som övervägdes.

- Hos Microsoft finns en väldigt tydlig plan för hur tekniken ska utvecklas och hur länge den ska leva. Det skapar en trygghet för oss som litet företag, säger han.

- Dessutom använder många av de företag vi vill ha som kunder Microsoft på skrivborden. Därför tror vi att det är enklare att komma in om man själv utvecklar med Microsofts teknik.

Men den mest direkta fördelen som Christian Habetzeder ser med Bizspark handlar om pengar:

- Att skrapa ihop de 100 000 kronor som behövs till aktiekapital när man startar går, men det är tungt att behöva köpa en massa dyra programlicenser också.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt