Nu börjar formatbråket om 3D-tv

2009-09-04 12:59  
Från Sonys reklam för 3D

Både Sony och Panasonic demonstrerar tv-apparater för 3D på IFA-mässan i Tyskland. Sony satsar mest, men nu står tillverkare och kunder inför ett långdraget tjafsande kring formatstandarder.

Sony börjar sälja sin första 3D-tv redan nästa år, en LCD-skärm av modellen Bravia. Senare kommer företaget att föra in tekniken även i sina datorer och spelkonsoler.

Panasonic är inte lika säkra, men har demonstrerat en 3d-tv och tillhörande filmspelare.

Företagen var sin 3D-teknik. Sony använder standarden Dolby 3D, där tittaren kan använda förhållandevis billiga 3D-glasögon med polariserade linser.

Panasonic använder mer avancerade aktiva glasögon, som är större, dyrare och behöver en synkroniseringssignal från tv-apparaten. Företaget driver ett eget standardförslag mot flera av de stora industrigrupperna inom rörliga bilder.

Philips å sin sida visade en prototyp till 3D-teve på IFA, men betraktar apparaterna med skepsis. Philips finns med i arbetet med en 3D-standard inom Blu-ray Disc Association. Företaget säger sig uttryckligen vänta på att standardiseringsröran reds ut, vilket kommer att ta flera år.

Inledningsvis kommer en Sony-spelare att kräva en Sony-tv, och samma inlåsning gäller troligen alla tillverkare som ger sig in på marknaden tidigt. Tidiga kunder kommer att få besvärligt att hitta rätt apparater, och sedan filmer som de kan spela. Det kommer oundvikligen att bromsa lusten att uppleva 3D i vardagsrummet.

Niklas Dahlin

Mer om: Blu-ray 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt