Nu är Samsungs nya prestigemobil lanserad

2019-08-07 22:00  

Samsung fortsätter utveckla mobiler som ska göra laptopen allt mer onödig. Den senaste uppgraderingen av Note-serien kommer i två tekniskt fullmatade modeller - och båda får sin egen, dyrare, 5g-version på vissa marknader.

Världens största mobiltillverkare ska inom en månad släppa två prestigemobiler: Samsung Galaxy Note 10 och den vikbara Galaxy Fold. Den förstnämnda visades upp under onsdagskvällen i samband med mobiltillverkarens stora evenemang Unpacked på Barclay Center i Brooklyn.

Som väntat presenterades en standardvariant av Note med en skärmstorlek på 6,3 tum och en plusvariant på 6,8 tum.

Samsung hoppas att möjligheten att välja mellan två storlekar av Note ska lyfta försäljningen jämfört med fjolårets lansering av Note 9. Beskedet rev i vilket som helst ned applåder under presskonferensen i New York.

5g-stöd – men inte i Norden

Modellerna kan köpas med 5g-stöd – men inte i Norden. Enligt Samsung är det oklart när mobiler med 5g-stöd når Sverige och övriga Norden.

Note 10 plus har förutom en större skärm, ett kraftigare batteri (4300 mAh mot 3500 mAh) och mer lagringskapacitet än standardmodellen.

Gemensamt för modellerna är att cpu-kraften är 33 procent bättre än Note 9, att man på 30 minuter (döpt till Super Charge) kan ladda mobilen för en dags användning, bättre editeringsmöjligheter för video, möjlighet att spela in det som händer på skärmen, fokusfunktion för liveinspelningar och möjlighet att zooma in specifika ljud tack vare tre inbyggda mikrofoner.

Rörelsestyrning med pekpenna

Samsung har även fortsatt att utveckla den tillhörande styluspennan S Pen. Bland de nya funktionerna märks bland annat så kallad gestbaserad styrning. Med nya S Pen kan användaren konvertera handskrivna anteckningar och texter till exempelvis ett word-dokument.

Note har i tidigare upplagor framförallt varit inriktad på att vara ett proffsigt arbetsredskap i yrkeslivet. Med Note 10 har Samsung tagit ännu mer hänsyn till att mobilen ska ge lika bra upplevelse på fritiden som på arbetsplatsen.

Kamerafunktionen har fått sig ett lyft för att kunna skapa bättre bilder och filmer och spelmöjligheterna sägs vara vassare. En intressant nyhet är att Galaxy Note 10 Plus är utrustad med en djupkamera. Med djupkameran kan man spela in video med bokeheffekt, göra 3d-renderingar samt mäta avstånd och mått med en teknik som kallas time of flight.

Fördjupat samarbete med Microsoft

Om funktioner för kreativitet är i fokus för fritidsanvändningen är kanske det fördjupande samarbetet med Microsoft den stora nyheten på företagsanpassade funktioner. Samarbetet innebär bland annat att Microsofts appar är ännu mer anpassade, och i vissa fall förinstallerade, för Samsungs Androidmobiler.

För att understryka just hur goda vänner Samsung och Microsoft blivit dök självaste Satya Nadella, vd för Microsoft, upp på Samsungs evenemang i New York.

Galaxy Note 10 och 10 plus finns att köpa från och med 23 augusti.

De svenska priserna är ännu inte klara men bör landa på cirka 10 000 kronor respektive 12 000 kronor om förhandsuppgifterna stämmer.

Uppmärksammade Galaxy Fold då? Den väntas visas upp i september. Den böjbara mobilen drogs i våras tillbaka efter att externa testare bland annat upptäckte att skärmen gick sönder alldeles för lätt. Samsung tvingades hem till labbet igen och nu har Fold fått godkänt för lansering.

Galaxy Note 10

Skärm: 6,3 tum dynamisk amoled, 2280x1080 med 401 ppi (pixlar per tum). Certifierad för hdr10+.

Kamera

Bakre: Tre kameror. Ultravidvinkel, 16 mp; Vidvinkel, 12 mp; tele, 12 mp. Front: 10 mp.

Mått: 71,8x151x7,9 mm.

Vikt: 168 gram.

Processor: 7-nanometers, 64-bits, octa-core-processor.

Minne: 8 gb ram med 256 gb lagring (4g-modellen) och 12 gb ram med 256 gb lagring (5g-modellen).

Batteri: 3500 mAh. Snabbladdning. Trådlös batteridelning.

Operativsystem: Android 9.0 (Pie).

Galaxy Note 10 Plus

Skärm: 6,8 tum dynamisk amoled, 3040x1440 med 498 ppi (pixlar per tum). Certifierad för hdr10+.

Kamera: Fyra kameror. Ultravidvinkel, 16 mp; Vidvinkel, 12 mp; tele, 12 mp. Front: 10 mp. Samt en djupkamera med stöd för time of flight.

Mått: 77,2x162,3x7,9 mm.

Vikt: 196 gram.

Processor: 7-nanometers, 64-bits, octa-core-processor.

Minne: 12 gb ram med 256 gb lagring (4g-modellen) och 12 gb ram med 512 gb lagring (5g-modellen).

Batteri: 4300 mAh. Snabbladdning. Trådlös batteridelning.

Operativsystem: Android 9.0 (Pie).

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt