Nu är fjärrkontrollen het igen

2016-11-24 12:07  
Mängden prylar som Sevenhugs fjärrkontroll kan kopplas upp mot imponerar på Ny Tekniks prylexpert Peter Ottsjö. Bild ur Sevenhugs Kickstarterfilm.

Här är den smarta kontrollen som kan snacka med alla dina apparater.

Det är november 2016 och det hetaste på Kickstarter just nu är en fjärrkontroll. När 21 dagar återstod av insamlingskampanjen hade Sevenhugs tagit emot 6,7 miljoner kronor av publiken. Deras ursprungliga mål var att samla in omkring 500000 kronor.

Så varför strösslar folk pengar över något som vid en första anblick påminner om en universalfjärr? Ja, ett skäl är att Sevenhugs marknadsför sin smarta fjärrkontroll (de är noga med att undvika termen ”universal”) med löftet om att det mer eller mindre bara är att peka på hemmets prylar för att upprätta kommunikation. ”Den smarta kontrollen anpassar sig automatiskt – det är som magi”, skriver de.

Det är naturligtvis inte magi, bara ett nytt sätt att använda existerande teknik. Med den smarta fjärrkontrollen följer tre sensorer man placerar ut på väggarna i till exempel vardagsrummet. I själva fjärren finns inbyggd tracking. På så sätt kan den positionsbestämmas. Därefter kan man markera en position i rummet och ställa in en funktion på den positionen, enligt ”if this then that”-principen.

Om man till exempel ställer in en funktion där lampan står kan man via fjärrkontrollen tända, släcka eller dimma den varje gång man riktar fjärren mot lampan. Men det hänger naturligtvis på att lampan i sig är ”internet of things”-uppkopplad.

Sevenhugs smarta kontroll kommunicerar via infrarött ljus, wifi och blåtand. Är två prylar nära varandra i rummet kommer en rullista upp på fjärrkontrollens inbyggda skärm.

Kanske ännu mer imponerande än själva tekniken är uppsättningen prylar fjärrkontrollen är kompatibel med: det är nästan enklare att räkna upp företagen som inte är representerade på Sevenhugs långa lista än de som är det.

Den fungerar dessutom med en rad tjänster utanför hemmet, som Uber. I en demonstration visas hur man kan skapa en funktion där man riktar fjärren mot ytterdörren för att boka en bil.

En begränsning är att positioneringen av naturliga skäl bara fungerar i det rum där sensorerna sitter. Men ”i slutet av nästa år kommer vi att erbjuda ytterligare sensorer till försäljning för att förbättra användningen av den smarta fjärrkontroll du redan har”, skriver Sevenhugs i Kickstarter-kampanjen.

Den här smarta kontrollen är dock inte gratis. På Kickstarter måste man skänka omkring 1500 kronor och priset när den väl släpps på marknaden kommer att bli det dubbla.

Peter Ottsjö

Mer om: Fjärrkontroll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt