Nu är 5g-standarden klar

2018-06-15 13:57  
En siffra och en bokstav man såg ofta på årets MWC, mobilmässan i Barcelona. Foto: Peter Ottsjö

Nu är standarden för 5g klubbad och klar. ”Det är ännu en milstolpe”, säger Erik Ekudden på Ericsson.

I december 2017 kunde den globala samarbetsorganisationen 3GPP – där Ericsson är en nyckelspelare – enas om en så kallad icke fristående standard för 5g-tekniken. Blott ett halvår senare är nu medlemmarna överens om specifikationerna för den fristående standarden.

– Tack vare industrins 3GPP-ledda standardiseringsarbete blir 5g snart kommersiell verklighet. Tillsammans har vi skyndat på leveransen av standarden och är klara långt före utsatt tid, säger Erik Ekudden, teknisk chef på Ericsson.

5g-standarden innehåller de krav på högre hastigheter, massiv maskinkommunikation och låg fördröjning som telekom- och mobilindustrin i nästan ett decennium sagt ska revolutionera digitaliseringen, inte minst vad gäller industriella tillämpningar.

Lyckat test för 5g-standarden

Ericsson meddelade kort efter beskedet från 3GPP att de tillsammans med Intel och China Mobile genomfört ett lyckat interoperabilitetstest baserat på den fristående standarden. Ett sådant test går ut på att demonstrera att flera system från olika tillverkare fungerar tillsammans.

På Ericssons bolagsstämma i mars sa vd Börje Ekholm att Ericsson har en marknadsandel på ”uppemot 50 procent” vad gäller 5g-kontrakt. Det är dock förhållandevis få 5g-kontrakt som än så länge delats ut.

Läs mer: Ericsson: 2023 utgör video 73 procent av all mobildata

Om du vill veta mer om Ericssons syn på standardiseringsarbetet, den första tiden med 5g och vad tekniken kan innebära så talade Ny Teknik med företagets chef för 5g-produkter, David Hammarwall, om detta tidigare i år. Där redogör Hammarwall också för skillnaden mellan icke fristående och fristående standard.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt