NSA: ”Övervakning stoppade terror”

2013-06-10 10:02  

(Uppdaterad) Washington (TT-Reuters). Sedan 29-årige Edward Snowden trätt fram som den som läckt uppgifter om NSA:s teleövervakning slår underrättelseorganet tillbaka mot kritiken. Minst två terrordåd har stoppats tack vare programmet, hävdar NSA.

Snowden medgav i går att det var han som lämnat informationen om NSA:s datainsamling till den brittiska tidningen The Guardian.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, sade Snowden i en filmad intervju på The Guardians hemsida.

– NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.

Tack vare information som säkerhetstjänsten har fått via de nu avslöjade övervakningsprogrammen har USA kunnat stoppa två planerade terrordåd, säger NSA-chefen James Clapper i en intervju med amerikanska NBC News. Det ska ha handlat om ett planerat bombattentat i New Yorks tunnelbana 2009 och ett annat planlagt dåd samma år med koppling till David Headley, som har erkänt sin medverkan i terrorangreppet i den indiska staden Bombay 2008 då 180 människor dödades.

Det vore naivt att tro på de amerikanska företagen som slår ifrån sig anklagelserna om inblandning, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

– De här myndigheterna har både direkta och indirekta maktmedel så det finns inga företag kan sätta sig på tvären. Det ena företaget efter det andra faller nu till föga och får stå med trovärdighetsproblem i och med att de måste ljuga för sina kunder, säger han till TT.

Han ifrågasätter vilken nytta amerikanerna egentligen har av massinsamlingen.

– Det återspeglar en sjuka som finns i hela underrättelsevärlden. När man känner att man tappar greppet om någonting så svarar man genom att samla in mer rådata. Genom att öka övervakningen och massinsamling skapar man ett intryck av en säkrare värld, säger han.

På frågan om svenska myndigheter tagit del av information från amerikanska organ svarar han:

– Det är FRA i sådana fall, som har samarbete med olika internationella partners, vilka talar man ju inte om. Det som styr FRA är det som står i FRA-lagen, vad de får och hur de samlar in data styrs ju inte av svenska lagar.

IT-företaget Booz Allen Hamilton, som Snowden arbetade för, har nära kopplingar till USA:s underrättelseorgan, skriver The Guardian. Den nationella underrättelsechefen James Clapper har tidigare varit vd på företaget där Snowden kopierade hemliga dokument som han lämnade till den brittiska tidningen.

Bolagets nuvarande vice ordförande, Mike McConnell, var under president George|W Bushs tid vid makten chef för DNI, den övergripande myndigheten för USA:s alla underrättelseorgan. Den tidigare CIA-chefen James Woolsey har också varit vice ordförande i Booz Allen Hamilton, enligt The Guardian.

Att få Snowden utlämnad från Hongkong, där han befinner sig på okänd adress, blir en komplicerad process, säger Scott Robinson på USA:s konsulat i Hongkong till AFP.

Sedan 1996 har USA och Hongkong ett utlämningsavtal, där länderna förbinder sig att lämna ut misstänkta brottslingar på flykt. Men Kina kan lägga in sitt veto mot utlämningar och, enligt Robinson, hävda att det handlar om Kinas "försvar, utrikesaffärer eller viktigt allmänintresse eller riktlinjer".

Snowden har uppgett att han vill söka asyl i Island som han menar är ett land som som står upp för internetfrihet. En talesman för det isländska inrikesdepartementet säger till Forbes att det inte finns någon ansökan från Snowden och att man inte kan kommentera saken.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt