Norstel ökar produktionen

2007-02-15 14:45  

Norstels kiselkarbidfabrik i Norrköping har sedan starten för ett halvår sedan trappat upp produktionen av halvledarskivor. En del av skivorna levereras till Transic i Stockholm.

När stockholmsföretaget Transic nu drar igång sin provtillverkning av kraftelektronik, kommer en del av råmaterialet från Norrköping. De tåliga substraten av kiselkarbid, som tillverkas Norstels nystartade fabrik, passar väl i Transics fordonselektronik, åtminstone i princip.

Tyvärr har norrköpingsfabriken haft svårt att tillverka substrat av den kiselkarbid med hexagonal kristallstruktur (4H), som lämpar sig bäst för kraftelektronik. Det har varit lättare att tillverka kubisk kiselkarbid (6H) som, på grund av sina lättrörliga elektroner, passar bättre i högfrekvenselektronik.

Även om Norstel har problem med den hexagonala kiselkarbiden, är man desto bättre på att skräddarsy halvledarskivornas kristallytor för de komponenter som ska tillverkas på dem. Om inte annat kommer Norstel att få göra sådan "epitaxi" åt Transic.

Kiselkarbidsfabriken i Norrköping, som startade i september förra året, ökar successivt nu sin produktion av halvledarskivor. Visserligen har det gått trögt i starten, medger Norstels vd, Asko Vehanen. Men han hävdar att företaget är på väg mot målet på några tusen tretumsskivor i månaden.

- Maskinerna och processerna fungerar, säger han. Men de måste fungera bättre.

- Det är ju nästan tjugo olika processer som måste optimeras och fungera ihop för att öka produktiviteten och effektiviteten.

Asko Vehanen är mycket hemlighetsfull om vilka kunder som köper deras kiselkarbidskivor idag. Men han antyder att flera stora tillverkare av kraftelektronik får substrat från Norrköping, däribland franska Thales, som gör komponenter till högfrekventa radarslutsteg och basstationer för mobiltelefoni, som bland annat används av svenska Saab Microwave i Mölndal.

Samtidigt hoppas Nortsel att få leverera kiselkarbidskivor till Transic i framtiden. Elfordon är potentiellt en gigantisk marknad för kraftelektronik, och det skulle sitta bra med ett svenskt halvledarmaterial i en svensk komponent, menar Asko Vehanen. Och allra helst borde de sitta i en svensk, eldriven Saab eller Volvo.

- Förhoppningsvis kommer Transic att köpa sina substrat från oss, säger han.

- Vi har redan haft en hel del på gång tillsammans, och vi har ju gemensamma intressen.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt