Norska uv-mätaren varnar när du måste bort från solen

Ny norsk UV-mätare är på väg ut på den globala marknaden.

De flesta nordbor har en ljus hudtyp, som gör oss utsatta för att bli solbrända. Varje år  får flera tusen människor diagnosen malignt melanom eller andra typer av hudcancer i Norge.

I fredags lanserade det norska företaget Sunsense en UV-sensor som de utvecklat själva. Den ger varningssignaler när exponeringen för UV-strålningen blir för hög.

Sensorn i aluminium och rostfritt stål är utformad som ett stilrent mynt eller en knapp som kan fästas var som helst, gärna i närheten av nakna hudpartier som är särskilt exponerade för sol.

– Myntet har en flexibel fästanordning, en klämma som du kan ha runt handleden, på axeln eller varsomhelst. Detta är den första produkten som designats för en marknad i större skala, säger Vidar Mortensen, platschef i Sunsense.

Det finns en rad produkter som skall varna vid för hög UV-strålning, men dessa är oftast integrerade i andra produkter. UV-armbandet Netatmo June och Sunsprite, är däremot en produkt som ska garantera det motsatta, nämligen att man får tillräckligt med dagsljus under en dag.

– Vår UV-sensor kan användas helt oberoende av till exempel mobilen. Det finns blåtand-lösningar, men de är betydligt dyrare och inte lika flexibla vid placeringen, säger Mortensen.

Sunsense coin kostar drygt femhundra kronor, har en batteritid på 2-4 år och är vattentät upp till en meter. Under året lanseras en blåtandslösning som kan användas via smarttelefon.

Målgruppen är i första hand personer som har haft cancer eller andra sjukdomar som gör dem extra utsatta för solljus, eller som går på mediciner som gör huden extra känslig

– Allt fler får tyvärr hudcancer varje år. Även om fler överlever, så måste dessa vara försiktiga med sol resten av livet. Föräldrar med små barn kommer också att vara intresserade av detta, tror vi, säger Mortensen.

Sunsense var bara ett av elva norska företag, på väg ut på den globala marknaden, som presenterade sina tekniska produkter eller tjänster på ett arrangemang i Forskningsparken i regi av företagsgruppen Oslo Medtech.

Bakgrunden var regeringens lansering av åtgärder för en mer offensiv handelspolitik som skall stärka norska företags möjligheter att hävda sig på globala marknader.

Ett av företagen var Skannex som bland annat tillhandahåller ett litet instrument för en snabb och automatiserad tagning av blodprov, som gör det lätt att ta och avläsa blodprov och avslöja bland annat drogmissbruk, ute på fältet.

Ett annat norskt företag är Pubgene som organiserar medicinsk information vilket gör det möjligt för vårdpersonal att hitta rätt information vid rätt tidpunkt för att få en bättre helhetsbild av bland annat genetiska sjukdomar och cancer.

– Marknaden för hälsoteknologi är väldigt global, och den nordiska hemmamarknaden är för liten. Företagen måste ut på den internationella marknaden för att expandera och överleva från första dagen, säger platschef Kathrine Myhre i Oslo Medtech till Teknisk Ukeblad.

Handelsavtal med viktiga marknader, som Kina och Indien är mycket viktiga. Norska företag inom hälsoteknologi är huvudsakligen små aktörer, och det är särskilt viktigt att sänka barriärerna och snabba på inträdet på internationella marknader, säger projektledaren för internationella marknader, Ane Solesvik Oppedal.

Sunsense håller på att satsa på USA, och har presenterat produkten för flera amerikanska aktörer. De vill emellertid avvakta hur försäljningen går i Norden innan de ingår avtal.

Mortensen pekar på att UV-sensorn har en global marknad med tanke på att Världshälsoorganisationen beräknar att hudcancer globalt sett står för en tredjedel av alla cancerdiagnoser.

– Enbart i USA rapporterar man 3,5 miljoner fall av hudcancer varje år, säger Mortensen.

Oslo Medtech är en gruppering med cirka 180 företag, forsknings- och utbildningsinstitutioner som utvecklar och industrialiserar hälsoteknologiska produkter och tjänster.

---

Den här artikeln publicerades först på Teknisk Ukeblad, www.tu.no

Jannicke Nilsen / Teknisk Ukeblad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt