Norsk KO kan stänga Itunes Store

2008-09-30 14:12  

Apple kan tvingas stänga sin norska filial av Itunes Store. Det är konsumentombudsmannen i Norge som nu ska stämma Apple för att musiken från musikbutiken inte kan avlyssnas i alla musikspelare.

Enligt norsk lag ska inköpt nedladdad digitalmusik kunna kopieras till och avlyssnas på valfri musikspelare.

Men nästan all musik från Apples Itunes Store kan bara användas i företagets egna spelare.

Därför ska den norska konsumentombudsmannen Bjørn Erik Thon nu stämma Apple inför marknadsdomstolen i Norge.

Kravet om spelbarheten av Ituneslåtarna ställdes på Apple redan för två år sedan gemensamt av de nordiska konsumentombudsmännen.

– Itunes har haft tillräcklig tid på sig att komma med tillfredställande lösningar för att göra musik på Itunes Store tillgänglig för alla musikspelare, men det har inte skett, säger Bjørn Erik Thon i ett pressmeddelande.

Det enda Apple gjort sedan mötet med konsumentombudsmännen är att i köpvillkoren beskriva hur en låt kan brännas till cd och sedan konverteras till en fil utan kopieringsskydd.

– Men det räcker inte. Därför har jag varslat Itunes om att jag tar ärendet till marknadsdomstolen, säger Bjørn Erik Thon.

Fram till 3 november har Apple möjlighet att kommentera ärendet.

Om domstolen dömer Apple kan straffet bli böter eller order om att stänga Itunes Store för norska konsumenter.

"Det kan leda till en allvarlig dominoeffekt i andra EU-länder då Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Holland stöder Norges agerande", skriver Ars Technica.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt