Nordiskt ubåtsprojekt fortsätter utan Norge

2003-06-03 23:00  

Den nordiska ubåten Viking sänks inte av ett norskt nej. Regeringarna i Danmark och Sverige garanterar cirka 180 miljoner kronor för den fortsatta utvecklingen fram till år 2005. Fortfarande finns förhoppningen att ett tredje land ska hoppa på projektet.

Norge skulle ha fyra nya ubåtar, Danmark likaså fyra och Sverige två.
Efter det norska avhoppet från ubåtsprojektet Viking återstår en förhoppning om fyra nya båtar till Danmark och två till Sverige. Den första utvecklingsfasen har nyligen avslutats till en kostnad av 176 miljoner kronor. Den andra fasen, som Norge inte kommer att medverka i, startar inom kort. Den kommer att kosta ungefär lika mycket som den nyligen avslutade fasen, men med bara två länder som finansiärer.
- Norges avhopp kommer inte oväntat. Det är bara att acceptera att norrmännen inte anser sig ha behov av ny ubåt, säger Kockums informationschef Kjell Göthe.

Även om finansieringen framtill 2005 är säkrad av regeringarna i Danmark och Sverige pågår nu ekonomiska förhandlingarna mellan svenska FMV och dess danska motsvarighet SMK (Sövaernets Materielkommando). Merparten av pengarna, runt 100 miljoner kronor, går till Kockums i Malmö.
- Det norska avhoppet innebär mindre pengar. Men också ett enklare och mindre resurskrävande utvecklingsarbete eftersom de norska särkraven faller bort, säger projektledaren Hans Wicklander från Försvarets Materielverk.
Med tiden är det inte uteslutet att en annan nation hoppar in och ersätter Norge. Även om det idag inte finns något verkligt hett kandidatland.

Det utvecklingsarbete som hittills gjorts på framförallt Kockums i Malmö, där projektkontoret ligger, har resulterat i en preliminär teknisk beskrivning av ubåt Viking, ett preliminärt produktionsupplägg plus kostnadsberäkningar och planering för fortsättningen.
Den andra fasen i utveckling fortsätter nu med en noggrannare och mera detaljrik planering och specifikation av ubåten och hur den ska produceras.

Huvudleverantör är Kockums. Danska Lindövarvet, som ägs av Odense Steel Shipyard, ska bygga fem av de sex skroven.
Danmark är den mest angelägna parten i projektet. De danska ubåtarna är på väg att skrotas. Därav den danska brådskan.
Sverige har däremot inget behov av nya ubåtar under de närmaste 12-13 åren.
- För vår del handlar ubåt Viking mera om teknikutveckling än om ubåtarna i sig. Att få tillgång till den senaste tekniken när våra nuvarande ubåtar ska uppgraderas, sa den dåvarande försvarsministern Björn von Sydow till Ny Teknik i höstas.

Hela projektet beräknas kosta åtta miljarder svenska kronor.
Det norska avhoppet är inte definitivt. Norge är, liksom Finland, med som observator - med rätt att gå in i projektet om så önskas.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt