Nokias toppmodell har svårt att imponera

2009-09-15 23:00  
Nokia N97

Nokias nya toppmodell N97 har flera svagheter och är rörig.

Ny Teknik passade på att prova Mobile Documents på supermobilen Nokia N97, som började säljas i somras. Tveklöst är det en gedigen mobil med bra tangentbord (utan å, ä, ö) och grundfunktioner i toppklass - exempelvis kameran och mediaspelaren.

Vettig är också startskärmen med flera småprogram - widgetar - som ger direktkoll på exempelvis Facebook.

Men operativsystemet Symbian S60, som anpassades till pekskärm så sent som i höstas, känns fortfarande inte klockrent. Trogna Nokiaanvändare känner igen sig, men det är ofta pilligt och inte alls lika intuitivt som på Iphone eller HTC Hero.

Värre blir det av att pekskärmen, med så kallad resistiv teknik, är något okänslig.

Troligen går det bättre med den medföljande pekpennan, men vem vill använda pekpenna?

Ett av de mest irriterande problemen med N97 är att varje program frågar hur man vill koppla upp sig, och dessutom med luddiga begrepp som anslutningar och kopplingspunkter.

En modern internetmobil ska vara uppkopplad en gång för alla, med prioritet mellan wifi och 3g och spärr för dyr roaming, och alla program får sedan använda den uppkopplingen. Mats Lewan

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt