Digitalisering

Nokias räddning - att snegla på datorerna

”Det är väldigt viktigt för Nokia att vi nu har en framtidssäker plattform”, säger Janne Heikkinen, produktchef för Nokias prylar med Maemo.
”Det är väldigt viktigt för Nokia att vi nu har en framtidssäker plattform”, säger Janne Heikkinen, produktchef för Nokias prylar med Maemo.
N900 är första mobilen med operativsystemet Maemo.
N900 är första mobilen med operativsystemet Maemo.

Iphone har i ett par år fått mobiljätten Nokia att verka gammaldags, ända tills supermobilen N900 lanserades nyligen. Tricket som räddade Nokia var att lära av datorvärlden.

Publicerad

- Vi såg att dator- och mobilvärlden höll på att mötas. Eftersom vi hade lång erfarenhet av mobilvärlden bestämde vi oss för att börja med en datorlik arkitektur och vänta med mobilfunktionerna, för att fokusera på det som var nytt för Nokia, säger Janne Heikkinen

Han är produktchef för Nokias prylar med Maemo, ett operativsystem som Nokia började använda i sina datorlika surfplattor som kom 2005.

När N900 presenterades i slutet av augusti trodde många att det var ytterligare en surfplatta, men när det stod klart att den fått telefonfunktion och var Nokias nya toppmobil, exploderade intresset.

N900 visade sig vara i klass med de nya utmanarna - Iphone med flera - som fått Nokias mest avancerade modeller med operativsystemet Symbian att framstå som gammaldags.

N900 överraskade också med att adressboken har alla kontaktvägar integrerade, och det är lika lätt att ringa ett vanligt samtal som att ringa via Skype. Eller att bli uppringd. Detta har tidigare varit otänkbart i mobilvärlden, eftersom operatörerna då inte tjänar ett öre, men nu bestämmer användarna.

Vägen som ledde dit var ett nytt sätt för Nokia att arbeta på.

Maemo är baserat på öppen källkod och utvecklat i samarbete med andra öppenkällkods-projekt. Under flera år har projektet drivits utan större uppmärksamhet.

- Det har varit något av ett skunk work-team under hela resan, lite av ett sidoprojekt som haft en stor frihet, som Johan Eidhagen, Sverigechef för Nokia, uttrycker det.

Han understryker att N900 "genomgått samma rigorösa affärs- och kvalitetskrav som ställs på samtliga Nokias produkter". Men vägen dit har troligen blivit avgörande för Nokias mest avancerade mobiler.

- Det är väldigt viktigt för Nokia att vi nu har en framtidssäker plattform med datorlika egenskaper, säger Janne Heikkinen.

Utmaningen blir nu att locka programmerare i konkurrens med Iphone OS, Android och andra operativsystem. Janne Heikkinen hoppas på verktyget Qt, som följde med Nokias köp av norska Trolltech 2008. Qt skapar automatiskt versioner för både Symbian och Maemo.

- Genom att stödja Qt i både Maemo och Symbian blir det goda affärsmöjligheter och en stor marknad för utvecklare, säger Janne Heikkinen.