Nokias FoU-chef: Alcatel-Lucents styrka är routrar

2015-04-14 10:45  
Lauri Oksanen, med ansvar för Nokias 5g-forskning, i serverrummet som används för 5g-testerna. Foto: Helen Ahlbom

Nokia och Alcatel-Lucent bekräftar avancerade förhandlingar.<br/> - Alcetel-Lucents styrka är ip-routrar. Vi har avsevärt bredare kundbas på mobilsystem, säger Lauri Oksanen, Nokias FoU-chef till Ny Teknik.

Morgonens överraskande uppgift i Financial Times visade sig stämma. Strax före klockan 9 gick Nokia och Alcatel-Lucent ut med ett gemensamt pressmeddelande där de bekräftade uppgiften att de befinner sig i ”avancerade diskussioner” om en eventuell sammanslagning. De gör också klart att det fortfarande är osäkert om förhandlingarna kommer att leda till något samarbete eller köp.

De två bolagen är konkurrenter inom mobila system, men det finns också saker som skiljer dem åt.

I dag på förmiddagen träffade Ny Teknik Lauri Oksanen, chef för Nokias långsiktiga FoU.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan de två företagen, med en teknikers utgångspunkt?

- Alcatel-Lucents självklara styrka är ip-routingsidan. Och på mobilsystemsidan har vi en klart bredare kundbas, säger Oksanen till Ny Teknik.

Alcatel-Lucent kämpar fortfarande med sin omstrukturering av bolaget, och Nokia har just hämtat sig efter några tuffa år med Siemens som delägare av de mobila systemen.

Hösten 2013 köpte Nokia Siemens del av mobilsystembolaget NSN, och förra våren blev försäljningen av mobiltelefonerna till Microsoft klar.

Sedan dess har Nokia återfått självförtroende, och ökat sin globala marknadsandel på mobila system till 18 procent under 2014, enligt analysföretaget Dell Óro. Bolaget är därmed trea i världen efter Ericsson och Huawei.

Men Nokia är större än Ericsson och Huawei inom 4g-system på viktiga marknader som Kina, Japan, Sydkorea och Västeuropa, enligt besked från Nokias Tommi Uitto i Ny Teknik förra året.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt