Nokias 3g-dator kostar minst 6000 kronor

2009-09-02 11:24  
Nokia Booklet 3g

575 euro, eller minst 6.000 kronor, kommer Nokias bärbara dator Booklet 3g att kosta. Detta och andra detaljer om datorn presenterades på onsdagen.

Prislappen på 575 euro är före eventuella subventioner av mobiloperatörer som kan vilja se den 3g-uppkopplade datorn i händerna på sina kunder. Däremot är det inte klart om det inkluderar moms, så priset för konsumenter kan bli högre.

Datorn som hade smygpremiär i förra veckan presenterades mer i detalj på konferensen Nokia World på onsdagen.

Som väntat kör den Microsofts nya operativsystem Windows 7 som anses nättare än föregångaren Vista vilket aldrig platsat i de minsta bärbara datorerna.

Processorn är en Intel Atom Z530 på 1,6 GHz och arbetsminnet på en gigabyte. Hårddisken är av traditionell typ och rymmer 120 gigabyte, men datorn är ändå i princip helt tyst eftersom den är fläktlös.

Skärmen är på 10,1 tum med upplösningen 1280×720 pixlar och en blank glasyta. Höljet är i aluminium och påminner enligt dem som känt på datorn om Apples nya bärbara Mac Book-datorer.

Inbyggt är wifi, bluetooth, gps och en webbkamera på 1,3 megapixel. Dessutom en accelerometer vilket låter spännande eftersom det är ett tillbehör som lockat fram många intressanta och roliga program och spel i bland annat Iphone.

Det inbyggda modemet för turbo-3g finns för både europeiska och amerikanska frekvensband, men datorn kan också levereras utan 3g. En poäng är att sim-kortet till skillnad från i mobiler kan bytas med datorn igång.

Datorn mäter 264 x 185 x 19.9 mm och väger 1,25 kg. Och Nokia lovar fortfarande tolv timmars batteritid.

Mats Lewan

Mer om: 3G Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt