Nokiachefen lockar med läsplatta

2010-01-28 14:54  

En allt självsäkrare Nokiachef lockar med tal om läsplattevarianter i Nokias namn och litar till sin magkänsla när han säger att tidigare problemtyngda mobilsystembolaget NSN nu har tagit marknadsandelar.

Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo har hämtat sig från chocken att behöva presentera en förlust för det tredje kvartalet förra året.

Nu var det annat ljud i skällan.

Han började telefonkonferenssamtalet med världens analytiker efter kvartalsrapporten i dag med att påminna dem om Nokias nya karttjänst.

- Den är unik och kommer att ändra spelreglerna, sa han och angav tre skäl.

Känslan hos användaren är bättre än för andra karttjänster. Den ger operatörerna flera fördelar – bland annat så är den inte lika kapacitetskrävande som andra karttjänster. Och för det tredje så är det en viktig pusselbit i Nokias strategi.

Det kommer bli lika vanligt att använda kartan i mobilen som det är att ta bilder, försäkrade Olli-Pekka kallasvuo.

10,7 miljoner smarta mobiler
Självfallet var han mycket nöjd med att Nokia tagit tillbaks en del av sina tappade marknadsandelar inom det viktiga segmentet smarta mobiler.

Tillbaks till en marknadsandel på 40 procent, från att ha fallit ner till 35 procent under det tredje kvartalet. Det raset måste ha skrämt livet ur Nokias högsta ledning. Lönsamheten är ju högre på de smarta mobilerna.

Apple berättade häromdagen att de sålt 8,7 miljoner Iphones under det fjärde kvartalet.

Idag kunde OPK,som Olli-Pekka Kallasvuo kallas i branschen, kontra med att ha sålt 4,6 miljoner av sina N-modeller och 6,1 miljoner av E-modellerna; alltså 10,7 miljoner så kallade smarta mobiler.

- Det segmentet växte med nu 26 procent, betonade Olli-Pekka Kallasvuo.

Fick rätt om e-mobilerna
- Och de av er som inte trodde på våra e-mobiler i Europa fick fel. De ökade med 41 procent i Europa under kvartalet, en stark utveckling, klämde han till med för de som inte förstått.

Han sa sig vara nöjd med produktportföljen, att det fanns produkter av olika typer.

- Men vi ligger efter när det gäller de mest avancerade modellerna, medgav han.

- Och missförstå mig inte. Vi vill gå från en bra portfölj till en fantastisk, sa han.

Nokia fortsätter den inslagna vägen med att ta fram smarta mobilmodeller för olika prisnivåer.

- Vi vill öka marknaden för smarta mobiler, och därför räknar vi med att snittpriset för dem också sjunker,

Nokias Ipad-variant
På frågan om Nokia övervägde att göra sin egen variant av Apples Ipad, svarade han överraskande öppenhjärtigt.

- Vi har undersökt det, och vi undersöker det nu när vi talar om det. Vi har erfarenhet av Nokias Booklet. Så vi vet att vi kan lansera olika formvarianter.

- Ni kommer att få se mer av oss inom detta område framöver, utlovade han.

Han passade också på att berömma Apple.

- De två företagen har olika strategi, så de är svåra att jämföra. Apple fortsätter att vara en fantastisk konkurrent.

Gott humör på Nokia Siemens Network
Olli Pekka Kallasvuo var också påtagligt nöjd med utvecklingen inom mobilsystembolaget NSN, som Nokia äger tillsammans med Siemens.

- NSN:s utveckling är verkligen uppmuntrande. Men 10 nya 3g-kunder, och flera 4g-kontrakt, NSN har högst antal av 4g-referenser i branschen, sa han också.

Att den listan inte betyder så mycket, nämnde han inte. Alla operatörer skriker efter testutrustning för 4g är inte så konstigt. Ericsson säger sig ha skickat ut 4g-system för test till snart när alla sina kunder.

- Humöret är på topp nu inom NSN, och det är så viktigt! De tekniska lösningarna har förbättrats kraftigt under 2009, det håller kudnerna med om som jag talar med. Omstruktureringen fortsöätter, men stora delar av FoU har nu lagt i lågkostandsländer,

Ännu finns inga säkra analyser över konkurrensläget. men Olli-Pekka Kallasvuo tror sig veta. – Jag tror att NSN tog marknadsandelar under kvartal fyra. Det är i all fall min magkänsla.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt