Nokiachef om mobilvärlden 2015

2010-03-18 10:32  
Anssi Vanjoki Foto: Nokia

Anssi Vanjoki, en av Nokias verkliga tungviktare, ger sin syn på var mobilvärlden är på väg de närmaste fem åren. Kartan blir viktigast av allt.

Anssi Vanjoki är en av Nokias verkliga tungviktare, tidigare chef för de smarta mobilerna, och numera marknadschef. I en webbsänd intervju talade han nyligen om hur han ser mobilvärlden utveckla sig de närmaste fem åren.

- Det generella gränssnittet för oss alla bli en karta. På skärmen är du i mitten, i ett geografiskt sammanhang, säger han.

Det har redan tidigare varit tydligt att Nokia ser positioneringen som central för de mobila tjänsterna. Men enligt Vanjoki kommer alltså kartan också få en utmärkande och central roll på skärmen i de datorlika mobilerna.

I intervjun beskriver Anssi Vanjoki också hur mobilen kopplar samma gps-koordinaterna med ip-adresserna. Om man exempelvis står utanför ett hotell, får man naturligtvis information om det hotellet på sin mobilskärm, men också allt det andra som hotellet länkas till via webben.

Och zoomar man ut igen för att kanske söka upp en kompis på resa i Bangkok, så hamnar den personen i centrum på kartan på skärmen, med relevanta länkar.

Anssi Vanjoki är initiativtagare till utvecklingen av Nokias nästa operativsystem Maemo – som kommer att gå samman med Intels operativsystem och kallas MeeGo. Och med hjälp av MeeGo kommer Nokia kunna skapa produkter ”bortanför persondatorn”, menar han.

-Det handlar om produkter som ger folk möjlighet att ”leva i media”. Den verkliga världen tillsammans med den virtuella. Jag snackar med dig i verkligheten, och på datorn har jag samtidigt all tidigare kommunikation med dig. Och där kan jag zooma in och ut, för att se andra kopplingar till dig, säger han i den webbsända intervjun.

Anssi Vanjoki förutser också att väsentligt billigare smarta mobiler kommer att få en stor betydelse för väldigt många människor de närmaste fem åren. Där bli mobilen människors första dator. Och det tack vare operativsystemet Symbian, menar han.

-Så nu driver vi Symbian till Indien, Kina, Ryssland och Turkiet, säger Anssi Vanjoki.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt