Nokiaavhoppare bakom bästa digitalboxen

2005-10-28 07:20  
Tog chansen när den dök upp

Det är ett nystartat och ganska okänt it-företag i Mjärdevi Science Park i Linköping som ligger bakom Sveriges bästa digitalbox Emitor Smartbox T-20. Men de före detta Nokiaanställda på företaget 27M Technologies har skaffat sig ett grundmurat rykte i hela Europa.

Gunnar Äijä, Jan Mårtensson och Rickard Nelgér, grundare och huvudägare.
- Vi har nog 25-30 procent av den snabbväxande brittiska digitalboxmarknaden. Det vill säga vår engelska kund har dessa marknadsandelar, men det är vi som ligger bakom tekniken som vi har licensierat ut, säger Rickard Nelgér, vd på 27M Technologies, till Nyteknik.se.

Han menar att 27M är ett av de tre största teknikbolagen i Europa när det gäller teknik för digitalteve.

- Det produceras uppemot 200.000 digitalteveboxar i månaden på vår teknik i Europa, säger Rickard Nelgér.

Nokia lämnade en lucka
27M Technologies är bara tre år gammalt men startades just när digitalteve började ta fart över hela Europa.

Grunden till hela företaget är Nokias digitalboxtillverkning, som flyttades från Motala till Linköping i början av 1990-talet och hade några guldår från mitten av 1990-talet med miljonleveranser till den tyska mediamogulen Leo Kirschs digitaltevebolag Premiere.

Men sommaren 2002 lade Nokia ned digitalboxbolaget Nokia Home Communications med uppemot 250 anställda som mest.

Rickard Nelgér och hans Nokiakolleger Jan Mårtensson och Gunnar Äijä såg då sin chans att starta eget i samma bransch. De fick med sig ytterligare fem kolleger från Nokia som satsade pengar i bolaget.

- Vi satte oss ned och konstruerade en helt ny generations digitaltevebox. Och vi skapade den med en bråkdel av de ingenjörsresurser som vi skulle använt om vi hade gjort den i Nokias regi, säger Rickard Nelgér.

Säljer design på licens
Hela affärsidén för 27M Technologies är att sälja tekniken - inte prylarna. "Produkterna" är designen till ett kretskort och en programvara vilka säljs på licens. I licensaffären ingår också underhåll och programuppdatering.

- Det är vår design men det kunden som producerar boxen och sätter sitt namn på den. I sällsynta fall kan det hända att vårt namn kommer med någonstans på boxen, säger Rickard Nelgér.

27M:s del av priset på en digitalbox är "några tior", enligt Rickard Neglér. Handlar det om riktigt stora volymer är styckpriset mindre.

Står nästan aldrig 27M på boxen
Den svenska digitalbox, som Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås nyligen utsett till den bästa och mest privärda digitalteveboxen av sju testade boxar, kommer från Stockholmföretaget Emitor och heter Smartbox T-20.

"Bäst och mest prisvärd. Lätt att installera. Smidig kanalhantering. Bildkvalitet 5.0. Användarvänlighet 4.8. Mottagningskänslighet 4.7. Totalbetyg 4.8" skriver SPF i sitt omdöme.

Det står Emitor på boxen men under skalet sitter kretskort och övrig design från 27M Technologies. Också Mjärdevigrannen Kreatel köper teknik från 27M Technologies.

- Tyvärr får vi inte avslöja namnet på våra övriga kunder men vi har några av Europas största elektronikföretag som kunder. Och efter nyår kommer ytterligare en box med vår teknik ut på den svenska marknaden, säger Rickard Nelgér.

27M Technologies har i dag 27 anställda och väntas omsätta 25 miljoner kronor i år.

Namnet 27M ska associera till digitalteve. 27 MHz är grundfrekvensen i digitalteve.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt