Nokia vill bli mobilvärldens Visa

2009-11-17 23:00  

Nokia gör nu en satsning på betalningar med mobilen. - Det här är en av de största affärsmöjligheterna i branschen, säger Teppo Paavola, ny chef för Nokias mobila finansiella tjänster.

Det finns 6,6 miljarder människor, varav fyra miljarder har en mobiltelefon. Men bara en miljard har ett eget bankkonto. Så förklarar Teppo Paavola bakgrunden till Nokias stora satsning på den finansiella tjänsten Nokia Money.

- Det finns redan många försök med mobila betalningstjänster, men inget är särskilt framgångsrikt. Det finns knappast en bank eller en operatör som inte har egna planer för mobila tjänster, säger han.

- Men en förutsättning för att lyckas är att tjänsterna inte begränsas till bara en bank, en operatör och en mobiltelefon, anser Teppo Paavola.

Efter moget övervägande ratades tanken att låsa upp de finansiella tjänsterna till Nokias mobiler.

- Alla på Nokia gillade kanske inte det från början. Men nu förstår man att fördelarna är fler än nackdelarna, säger Teppo Paavola.

Han räknar med att tjäna pengar på samma sätt som världens kreditkortsföretag gör i dag.

- Vi kopierar de affärsmodeller som redan existerar. Kreditkortsföretag brukar ta 10 till 20 procent av transaktionsavgiften, medan merparten av avgiften går till bankerna, säger han.

Marknaden för mobila betalningar väntas bli gigantisk - tolv miljarder euro, eller ungefär 120 miljarder kronor 2014, enligt en prognos som Teppo Paavola visar.

Nokia avslöjade ambitionen att ge sig in i finansbranschen i augusti, och söker redan licenser för finansiella tjänster hos statliga regulatorer världen över.

Tjänsten Nokia Money ska lanseras i land för land. Premiär blir det inom kort i något av utvecklingsländerna. Redan i början av nästa år, lovar mobilgiganten.

Mer om: Nokia Money Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt