Nokia utmanar Google <br></br>med gratis röstnavigering

2010-01-21 14:04  

Sväng vänster om 100 meter... Sedan i oktober erbjuder Google gratis röstnavigering i mobiler i USA. Nu utmanar Nokia med samma tjänst – i 74 länder och på 46 språk.

Googles erbjudande medgratis gps-baserad röstnavigering("turn-by-turn") skakade om i branschen och sågs som ett stort hot mot tillverkare av gps-navigatorer, såsom Garmin och Tomtom.

Men Googles tjänst fungerar hittills bara i USA, på engelska, i mobiler med operativsystemet Android.

Nokia tar nu i ordentligt för att utmana Google. Röstnavigering med Nokias karttjänst Ovi Maps finns nu tillgänglig i 74 länder på 46 språk. Och kartorna finns för mer än 180 länder. Ingår gör även fria stadsguider och fri trafikinformation.

Nokia påpekar dessutom att röstnavigationen, till skillnad från Googles, fungerar även utan kontakt med mobilnätet eftersom kartorna kan lagras i mobilen.

Och när mobilnätet används går det enligt Nokia åt tio gånger mindre datatrafik än med andra navigationstjänster, bland annat för att kartorna är lagrade i så kallat hybrid-vektor-format i stället för det mer utrymmeskrävande bitmap-formatet.

Inledningsvis fungerar Nokias tjänst på ett tiotal Nokiamodeller med operativsystemet Symbian, men fler modeller är på gång. Och från mars månad ska alla Nokiamobiler med gps innehålla tjänsten.

Ovi Maps bygger påNokias köpav den ena av världens stora jättar på digitala kartor, Navteq, hösten 2007 för 8,1 miljarder dollar – ett av Nokias största förvärv.

Fortfarande är dock Ovi Maps betydligt mindre känt än Google Maps, som använder kartor från holländska Tele Atlas.

Hittills har endast karttjänsten i Ovi Maps varit gratis medan röstnavigering, stadsguider och trafikinformation varit tillägg som kunderna fått betala för.

Att tilläggstjänsterna nu blir gratis kan ses som ett led i Nokias försök att stärka sina datorlika mobiler mot utmanarna Iphone, Android-mobiler och Blackberry.

Nokia har under de senaste årentappat kraftigtpå marknaden för datorlika mobiler, bland annat för att operativsystemet Symbian som Nokia använder, länge framstått som föråldrat i förhållande till utmanarna.

Symbian ägs sedan förra året av en fristående stiftelse och är nuunder modernisering, med kraftigt bidrag från Nokia.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt