Nokia tillbaka som mobilmärke

2016-05-18 13:21  
Foto: Jarno Kuusinen / All Over Press

Nokia är snart tillbaka som mobiltelefonmärke. Ett licensavtal har slutits med ett nyskapat finländskt bolag och mobilerna ska levereras av taiwanesiska Foxconn.

På börsen är det tummen upp för beskedet.

Det nytecknade varumärkes- och licensavtalet innebär att det nybildade bolaget HMD Global får skapa en ny generation mobiltelefoner och surfplattor med varumärket Nokia.

HMD planerar även att köpa rätten att använda Nokiamärket på enklare mobiler, så kallade "feature phones", från den amerikanska IT-jätten Microsoft, som tog över Nokias mobilverksamhet 2014, enligt ett pressmeddelande från Nokia.

Nokia-aktien lyfter med 2 procent efter beskedet.

Läs mer:

Läs mer: Experten: Nokia gör snart mobiler igen

Nokia meddelade i somras att bolaget sökte en partner som skulle kunna sköta tillverkning av nya Nokiamobiler.

HMD ska ledas av Arto Nummela, som tidigare haft olika chefsposter inom Nokia och för närvarande är chef inom Microsofts mobilverksamhet. Bolaget får exklusiva rättigheter att tillverka mobiler och surfplattor med Nokiamärket de kommande tio åren och ska investera mer än 500 miljoner dollar, drygt fyra miljarder kronor, under tre år, enligt pressmeddelandet.

Bakom HMD står riskkapitalbolaget Smart Connect, som leds av Nokia-veteranen Jean-Francois Baril.

HMD kommer att vara ett fristående bolag i relation till Nokia, som varken kommer investera i eller äga aktier i HMD. Men Nokia kommer ha en av fem stolar i HMD:s styrelse och kontrollera att verksamheten svarar upp mot vad Nokia ser som konsumenters förväntningar på varumärket vad gäller frågor som design och kvalitet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt