Nokia testar 5g för fast bredband

2015-09-09 11:31  
Foto: Pixabay, fri användning

Nokia ser sin 5g-lösning med datahastigheter på 1 Gigabit per sekund, som ett alternativ till dyr fiber sista biten in till hushållen.

Nokia tror på användningen av radioteknik för slippa gräva fiber den sista biten in till hushållens wifi-nät.

Genom att placera Nokias nya "5g-klara" utrustning uppe i en gatlykta och koppla in till fiber i gatan kan ett antal hushåll få uppkoppling på 1 Gigabit per sekund, skriver bolaget i sin pressrelease.

Nokia kommer att starta försöken nästa år, och räknar med att börja sälja utrustningen året därefter, alltså 2017.

5g-standarden väntas vara klar först 2020, så Nokia väljer att kalla sin hot spot-variant för "5g-färdig". Utrustningen använder frekvensband under 6 GHz, har ett nytt protokoll och en avancerad antennvariant av Mimo. På så sätt skiljer sig utrustningen från 4g, skriver Nokia,

Genom att radioutrustningen kan installeras ute på vägen och används för stationärt bruk - husen står ju stilla - antas det bli ett väsentligt billigare sätt att erbjuda hushållen höga datahastigheter än genom att gräva ner fiber den korta sträckan in till huset.

Kritiker menar att Nokias lösning slösar på det begränsade utrymmet i frekvensbanden.

Den amerikanska operatören Verizon har inlett 5g-samarbete med Nokia och Ericsson, men även med Alcatel-Lucent, Cisco, Qualcomm and Samsung. Kinesiska Huawei är inte inbjuden.

Verizon berättade häromdagen att man planerar att erbjuda 5g-tjänster redan 2017. Men om detta betyder 5g som alternativ till fast bredband eller som mobil tjänst är inte klart i bolagets pressrelease. Många amerikanska tidningar har tolkat det som att Verizon räknar med att bli före såväl de sydkoreanska operatörerna och japanska NTT Docomo som siktar på att ha ett 5g-nät uppe i samband med vinter- och vinter OS 2018 respektive 2020.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL