Nokia stämmer Apple

2009-10-22 16:00  

Nokia lämnade idag in en stämningsansökan mot Apple för patentintrång. Det finska företaget hävdar att amerikanernas Iphone bygger på Nokiainnovationer.

Nokia lämnade på torsdagen in en stämningsansökan mot Apple för intrång i patent som rör standarderna gsm, umts och wlan,

Det handlar om tio patent som är nödvändiga för att Iphone ska fungera med standarder som gsm, umts (3g) och wlan. Det handlar om talkodning, säkerhet och kryptering.

Nokia menar att Apple har gjort intrång i finnarnas patent sedan Iphone introducerades 2007.

"Principen i branschen är att de som bidrar till teknikutveckling av standarder ska få kompensation från de bolag som nyttjar dem. Apple förväntas följa denna princip. När de vägrar att gå med på lämpliga villkor försöker de åka snålskjuts på Nokia", skriver Nokias chefsjurist Ilkka Rahnasto i ett pressmeddelande.

Nokia uppger att man under de senaste 20 åren investerat motsvarande drygt 400 miljarder kronor i forskning och utveckling vilket lett till över 10.000 patentfamiljer.

Mer om: Nokia Stämning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt