Nokia söker patent på självladdande mobiler

2010-03-11 15:36  

Nokia har sökt patent på en självladdande mobil som tar vara på rörelseenergin hos mobilens ägare, rapporterar tidningen The Times.

Nokia lämnade tidigare i veckan in en ansökan till patentverket i USA på ”Piezoelectric Kinetic Energy Harvester” - en teknik som laddar mobilbatteriet när användare rör sig.

Nokias utvecklare har byggt två ramar runt batteriet. Den ena ramen är fast i mobilen medan den andra är rölig. Mellan ramarna sitter piezoelektriska kristaller som kan omvandla rörelseenergin till elektricitet som laddar batteriet.

Pietzobatteri - var god dröj
Men det är ingen idé att fråga i affären efter en självladdande Nokiamobil förrän om 3-5 år, enligt Nokia.

- Krafthantering har varit ett viktigt ämne sedan mobiltelefonins tidiga dagar och fortsätter att vara en inriktning i forskningen, men vi kan inte kommentera om eller när tekniska innovationer som beskrivs i patentansökningar kan tänkas återfinnas i produkter, säger en icke namngiven talesperson på Nokia enligt Times Online.

Seiko Kinetic
Energy Harvesting - att återvinna energin från värme och rörelse - är trenden i tiden när det gäller elektriska prylar.

- Vi måste bli allmänt smartare både när det gäller att lagra energi och att återvinna överskottsenergi, säger Nicklas Larsson, vd på Lundaföretaget Beakon, som utvecklar piezoelektriska element, till Ny Teknik.

Tidigt ute är klocktillverkaren Seiko som har släppt prototyper på en självladdande klocka till folk i branschen – Seiko Kinetic.

- Jag har själv två stycken, säger Nicklas Larsson.

Självladdande lyxmobil från USA
Det finns redan mobiler som använder sig av rörelseenergin.

Lyxmobiltillverkaren Ulysse Nardin i Florida har tillsammans med utvecklingsföretaget SCI Innovations tagit fram en "hybridmobil" med Google Android som operativsystem och batterisupport med hjälp av ett kinetiskt energisystem.

Lyxmobilen heter Chairman och har ett pris som förmodligen bara "chairmans" är beredda att betala - ett par hundra tusen kronor.

Här är länken till UN:s Chairmanmobil.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt