Nokia slukar kartnavigations-jätte

2007-10-01 12:37  
Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo, sa redan på 3g-mässan i Barcelona i år att företaget starkt tror på gps som en av de viktiga framtidstjänsterna i mobilen.

UPPDATERAD. Mobiljätten Nokia, med vd Olli-Pekka Kallasvuo, har lagt ett bud på gps-leveratören Navteq. Miljardköpet kan bli ett av företagets största någonsin.

Navteq sägs vara världsledande på elektroniska kartor för mobilnavigtionsindustrin. Nu har ledningen i respektive bolag kommit överens om att Nokia ska köpa Navteq. Budet på är värt 8,1 miljarder dollar.

Att Nokia tror starkt på att navigationstjänster är en framtidsprodukt är inget nytt.

På 3GSM i Barcelona i år talade Olli-Pekka Kallasvuo, vd på Nokia, om företagets nya viktiga tjänst, gps.

Sedan dess har Nokia lanserat tre mobiltelefoner med gps, multimediatelefonen N95, affärsmobilen E90 och 6110 Navigator. Företaget har även rena gps-enheter.

En undersökning som Nokia presenterade för ett tag sedan visade att intresset är mycket stort bland användarna för tjänsten, inte minst i Sverige.

77 procent av svenskarna sa sig intresserade av navigationstjänster i mobiltelefonen. 55 procent sa sig föredra en mobiltelefon med gps istället för en separat gps-enhet.

När Ny Teknik talade med Harri Heikkinen, affärsutvecklingschef för Navigation på Nokia MP i våras var han övertygad om att gps skulle bli lika stort som kameran i mobiltelefonen.

- Vi ser en stor potential i gps. Just nu ser vi bara början. Det påminner mycket om hur det var när de första digitalkamerorna flyttade in i mobiltelefonerna, säger Harri Heikkinen.

Och det är fler som tror på gps. Analysföretaget Gartner spår att 40 procent av det totala antalet sålda mobiltelefoner kommer att ha integrerat gps-liknande lösningar 2010.

Köpet väntas slutföras i det första kvartalet nästa år.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt