Nokia säker vinnare på nya gröna listan

2008-09-17 12:39  

Världens största mobiltillverkare Nokia är också världens grönaste elektroniktillverkare. Det visar miljöorganisationen Greenpeaces nionde stora granskning av de internationella elektronikjättarnas miljöarbete.

Alla stora mobiltillverkare utom Motorola har nu satt en deadline för när alla deras mobiltelefoner ska vara fria från pvc och bromerade flamskyddsmedel.

Det löftet ger höga poäng i Greenpeaces granskning ”Guide to Greener Electronics”.

Mest poäng får Nokia, som redan avlägsnat alla farliga kemikalier från sina produkter, enligt Greenpeace.

Nokia får 7 poäng av 10 möjliga. Tvåa är Samsung med 5,7 poäng, trea Fujitsu Siemens med 5,5 poäng och fyra Sony Ericsson med 5,3 poäng.

Det är bara Motorola som inte satt en bortre gräns för utfasningen av pvc och bromerade flamskyddsmedel i sina produkter.

Motorola hamnar därför på den röda sidan av diagrammet, fjärden sist. Allra sämst är Nintendo följt av Microsoft och Sharp.

Nokia får också höga poäng för att man tar 25 procent av sin energi från förnybara energikällor och har lovat att öka till 50 procent till 2010.

- It-industrin släpper ut lika mycket koldioxid som den samlade flygindustrin och därför är det avgörande att jättar som Nokia och Apple tar sitt ansvar för att etablerade bindande minskningsmål för energianvändning och koldioxidutsläpp.

Det säger miljöbiologen Henrik Pedersen, talesperson för miljöfrågor vid Greenpeace i Norden, i ett pressmeddelande.

Det blev en spark i baken på de stora elektroniktillverkarna när Greenpeace för två år sedan första gången rangordnade dem efter hur miljöfarliga deras produkter var och hur energieffektiva de var.

- Utan vår återkommande rangordning hade de aldrig tagit de här avgörande stegen, säger Henrid Pedersen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Motorola Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt