Nokia överraskar med surfplatta för Android

2014-11-18 16:24  
Nokia N1 Foto: Nokia

Strax efter att Microsoft dumpat varumärket Nokia från sina mobiler plockar Nokia upp det på en ny surfplatta med Android. Mest unikt är en hemskärm som kallas Z launcher och som lär sig av användarens beteende.

Nokia N1 är en surfplatta med skärm på 7,9-tum, tjocklek på 6,9 millimeter och ett pris från 250 dollar, motsvarande 1900 kronor. Den börjar säljas i Kina till det kinesiska nyåret den 19 februari 2015.

Efter alla operativsystem som Nokia gått igenom – Symbian, det egna systemet Maemo, samarbetet med Intel kring Meego och till slut Windows Phone – så är det nu dags för Android. Då får man räkna bort parentesen med Android i ett par lågprismobiler som Nokia lanserade i februari 2014.

Den nya surfplattan har mått och prestanda som ligger nära Apples Ipad Mini 3, men priset är mer än 100 dollar lägre. Den har kameror på åtta respektive fem megapixel och en Atom-processor från Intel på 2,3 GHz.

N1 använder senaste versionen av Android – Lollipop – men mjukvaran utmärks främst av den egna hemskärmen som kallas Z Launcher. Hemskärmen lär sig successivt, och vilka appar som visas ändras utifrån användandet. Det går också att söka appar genom att skriva bokstäver för hand på skärmen.

Z Launcher fungerar även med andra surfplattor och mobiler med Android, och kan laddas ner från Googles appbutik Play.

Mats Lewan

Mer om: Surfplatta Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt