Nokia och Ericsson oense om mobil walkietalkie

2004-03-17 09:56  
Nokia går själv

Plötsligt är mobiljättarna oense om standarden för walkietalkie i mobilen. Nokia går åt ena hållet, medan Ericsson, Siemens, Motorola och SonyEricsson går åt det andra. Till jul ska de dock mötas igen.

Nokia tidigt ute med 5140.
I väntan på en färdig standard för mobil walkietalkie, så kallad Push to Talk, har Nokia bestämt sig för att gå en egen väg för att få ut sina produkter så snabbt som möjligt på marknaden.

Ericsson, Siemens, Motorola och Sony Ericsson har valt en annan väg som inte fungerar med Nokias teknik. De beskyller nu Nokia för att inte följa det gemensamma förslag till standard i gprs-nät som även Nokia var med om i september förra året.

- Vi ser inte att Nokia har infört det som vi specificerat tillsammans, säger Eva Sparr på Ericssons informationsavdelning.

Frågan är nu om Nokias vägval hotar att störa marknaden för Push to Talk, eller Tryck-och-säg, som just nu vaknar i gsm-världen.

Nokia kommer att följa standard
Nokia försäkrar dock att både nätteknik och mobiler från Nokia kommer att följa den gemensamma standarden som väntas bli spikad av standardiseringsorganet OMA i december.

Tomas Jönsson, Nokia Networks.
- Vi har valt en lösning före standarden, de har valt en annan. Vi såg att den vi valde hade det som krävdes för att snabbt nå ut till marknaden, men också kan uppgraderas till OMA-standarden när den kommer, säger Tomas Jönsson, pressansvarig för Nokia Networks.

Brister i förslaget
Enligt Nokia fanns det allvarliga brister i det gemensamma standardförslaget från september. Istället för att justera bristerna genom direkt kontakt mellan företagen valde man att låta standardiseringsarbetet skötas av OMA.

Under tiden har Nokia valt att arbeta med en variant som Nokia anser kan stå sig bättre än konkurrenternas mot existerande Push to Talk-tjänster i USA.

Orsaken till att mobilföretagen har bråttom att få ut sina produkter innan standarden är klar är nämligen att efterfrågan på Tryck-och-säg ökar snabbt just i USA där den redan finns i andra typer av mobilnät, men också i Asien.

Första tjänsterna före sommaren
Ericsson säger sig ha ett dussintal operatörskunder som provar Ericssons Tryck-och-säg-teknik, medan Nokia uppger att antalet egna testkunder är omkring 30. De första Tryck-och-säg-tjänsterna i gsm/gprs-nät väntas under andra kvartalet i år.

- Det är goda chanser att det blir någonstans i Asien eller Australien, säger Tapio A Heikkilä, ansvarig för affärsutveckling vid Nokia Networks, till Nyteknik.se.

Ska stödja konkurrenternas teknik
Ericsson, Motorola, Siemens och Sony Ericsson inleder nu tester för att verifiera att deras produkter fungerar med varandra. Nokia å sin sida säger att stöd för konkurrenternas mobiler ska finnas i Nokias nät under andra halvåret i år. Och i ett pressmeddelande uppmanar Nokia sina konkurrenter att göra detsamma.

Nokia försäkrar också att de mobiler med Tryck-och-säg som nu börjar säljas, exempelvis Nokia 5140, kommer att fungera även i nät som följer den slutliga standarden. Åtminstone i Nokias nät.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt