Nokia N8 med nya Symbian <br></br>kommer tre år efter Iphone

2010-04-28 11:46  
Nokia N8 (klicka på bilden).

Nokias nya pekskärmsmobil N8 är först ut med nya Symbian som till slut fått en ansiktslyftning. Tre år efter Apples första Iphone är Nokia därmed redo att vara med i matchen.

Nokia presenterade på tisdagen officiellt pekskärmsmobilen N8.

Hårdvarumässigt är det en mobil med hög klass, i linje med vad Nokia brukar erbjuda – kamera på tolv megapixel med Carl Zeiss-optik och autofokus, hd-video och hdmi-utgång, 3,5-tums skärm på 640 x 360 pixlar, fm-radio, gps, wifi med mera.

De två viktiga nyheterna är:

  • pekskärm med så kallad kapacitiv teknik – samma typ som på Iphone och på en rad andra moderna pekskärmsmobiler, vilket ger känsligare användning än den "resistiva" tekniken som oftast används med penna.
  • den nya versionen av operativsystemet Symbian, kallad Symbian^3. Det är den första riktiga ansiktslyftningen av det gamla operativsystemet som sedan två år drivs av stiftelsen Symbian Foundation och nu finns som öppen källkod.

Därmed är Nokia N8, som börjar säljas först i kvartal tre i år, den första mobilen från Nokia som på allvar konkurrerar med Iphone, moderna Blackberry-mobiler och Android-mobiler somSony Ericsson X10.

Ett annat viktigt kort för Nokia i konkurrensen är engratis navigeringstjänstmed Ovi Maps som fungerar i över 70 länder.

Samtidigt är det en utmaning för Nokia att få fart på utveckling av extraprogram – appar – och hålla jämna steg med Iphone OS, nu med över 185.000 appar tillgängliga, och Android som nu har 50.000.

Nokia framhäverdet nya programmeringsverktyget Qt som låter programutvecklare göra appar för flera operativsystem – Symbian och troligen Nokias och Intels gemensammaMeego, som förenar Nokias Maemo för mobila datorer med Intels Moblin.

Men Symbian har till skillnad från Iphone och Andorid ingen central programbutik utan istället ett publiceringsnätverk som låter programutvecklare distribuera appar i flera kanaler –Symbian Horizon.

De tidigare pekskärmsmodellersom Nokia lanserat – exempelvis den tidiga Nokia 5800 Xpress Music från oktober 2008 – har oftast haft resistiv pekskärm och en version av Symbian med begränsad anpassning för pekskärmar.

I sin nya version liknar Symbian nu de nya konkurrenterna. Nytt i Symbian^3 är förutom ansiktslyftningen att man slipper dubbelklicka och att internetuppkoppling sker enklare utan att störa användaren. Dessutom finns så kallad multitouch – med två fingrar kan man exempelvis zooma.

Och nu gäller det– Symbian hade i fjärde kvartalet 2009 enmarknadsandel på 46,9 procenti datorlika mobiler efter att ha rasat kontinuerligt sedan en notering på omkring 73 procent 2006.

Vinnare under tiden har varit Iphone OS, Rims mobiler med Blackberry OS samt Googles Android.

Ytterligare en version – Symbian^4 – ska komma i mobiler nästa år. Den grafiska miljön ska då gå att bygga om från grunden.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt