Nokia långt ner på rankinglistan

2012-10-26 08:15  

För första gången finns inte Nokia med på topplistan över världens största tillverkare av smarta mobiler. Nu ser finska mobiltillverkaren ut att hamna först på en sjunde plats.

I går kom Apples och Samsungs siffror för det senaste kvartalet.

Samsung, som inte särredovisar antalet smarta mobiler, uppger dock att man sålt över 50 miljoner Galaxy-modeller. Och analytikerföretaget Strategy Analytics uppskattar att den koreanska mobilgiganten nådde upp till 57 miljoner smarta mobiler.

Det är den största försäljningen någonsin av något företag under ett kvartal. 

Samsungs andel av den totala marknaden för smarta mobiler är 35 procent, enligt Strategy Analytics. Men det är inget rekord i branschen.  Nokia hade en gång i tiden över 50 procents marknadsandel av de avancerade modellerna.

Apple fortsätter att öka, och sålde 26,9 miljoner av Iphones, och uppskattas ha 35 procent av marknaden.

Trea på marknaden är kanadensiska Rim, som överraskade och sålde nära 8 miljoner av sina Blackberrys och når därmed upp på prispallen. Men bolaget sänkte samtidigt sin prognos för fjärde kvartalet.

Kinesiska ZTE levererade 7,5 miljoner smarta mobiler, taiwanesiska HTC 7,3 miljoner smarta mobiler.

Koreanska LG har rapporterat en försäljning av 7 miljoner mobiler under tredje kvartalet. Och därmed placerar sig bolaget sannolikt på en sjätteplats.

Nokia, som en gång hade en marknadsandel på över 50 procent av de smarta mobilerna, är nu nere på 4 procent. Försäljningen stannade på 6,3 miljoner smarta mobiler. Den windowsbaserade Lumia-modellen stod för 2,9 miljoner. Den forna mobilettan ligger därmed som bäst på en sjundeplats.

Mer om: Nokia Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt