Nokia laddar om med <br/>nya mobiler och appar

2010-09-15 09:54  

Tre nya Symbian-mobiler, och nyheter för programmerare – som möjligheten att ta betalt inuti program. Det ingår i Nokias kraftsamling för att ta upp kampen med Google och Apple.

På sin utvecklarkonferens Nokia World i London satsar nu Nokia hårt för att återta initiativet inom datorlika mobiler – smartphones.

Tre nya pekskärmsmobiler presenterades under tisdagen – E7, C7 och C6-01.

I likhet med det nya flaggskeppet N8 som nu är på väg ut till butiker, har mobilerna Symbian^3, den första moderniserade versionen av operativsystemet som Nokia använt under många år. Den verkliga förnyelsen sägs dock komma först med Symbian^4 nästa år.

E7 med fyrtumsskärm och fullt tangentbord följer i spåren av Nokias kommunikatormodeller.

C7 är gjord i rostfritt stål och glas och har en amoled-skärm på 3,5 tum.

C6-01 som är mindre och tjockare är även den gjord i rostfritt stål och glas och har en amoled-skärm på 3,2 tum (ej att förväxla med den äldre modellen C6).

Men om intresset för några år sedan kretsade kring mobilernas hårdvara är det tillgången till program, appar, som är det viktiga sedan Apple och Google klivit in i mobilbranschen.

Symbian har tappat marknadsandel från 73 procent 2006 till 41 procent idag, och Gartner spår att Android är ikapp Symbian år 2014.

Nokias budskap till deltagarna på utvecklarkonferensen är att Symbian fortfarande är det största operativsystemet, med 175 miljoner mobiler sålda.

Bland nyheterna finns det nya utvecklarverktyget Qt som ska göra att det krävs 70 procent färre rader kod i Symbianprogrammen.

En annan nyhet är möjligheten att ta betalt inuti program – eller in-app purchase.

Det finns också ett nytt utvecklarverktyg för program till Nokias enklare mobiler.

För användarnas del ska Nokias innehållsbutik, Ovi Store, nu vara betydligt lättare att använda. Butiken fick hård kritik när den lanserades i maj 2009.

I ett pressmeddelande påpekar Nokia att 50 program laddats ner över en miljon gånger vardera.

Och företaget Fizwoz, som låter användare sälja bilder på nätet, uppger i pressmeddelandet att Fizwoz Symbianprogram nu har 41.000 användare i 167 länder och att det bara tog två månader för Nokia att komma ikapp antalet användare hos "en stor konkurrents programbutik med närvaro främst i USA".

Formuleringen syftar förstås på Apple som tillsammans med Google och Rim/Blackberry tagit ifrån Nokia initiativet när det gäller datorlika mobiler.

I januari 2010 hade tre miljarder program laddats ner från Apples App Store, som då varit öppen i mindre än två år.

Nokia tror att vägen tillbaka till ledning går via den stora användarbasen Nokia har världen över, och inte minst bland dem som har en enklare Nokiamobil och är på väg att ta klivet till en mer avancerad.

Purnima Kochikar, chef för Nokia Forum och för kontakten med programmerare, berättade under konferensen om fullpackade möten med programmerare i flera länder hon besökt.

"Nokia är älskat i de flesta delar av världen. Så jag kände mig som en rockstjärna på många ställen jag besökte. Sedan när jag kom tillbaka till Silicon Valley – tja, inte så mycket", sa Purnima Kochikar, rapporterar Cnet News.

Nokia har fortfarande bara några få procents marknadsandel i USA, bland annat för att mobilerna där säljs osubventionerade, i brist på bra relationer med amerikanska mobiloperatörer.

En förbättrad position i USA står därför också högt upp på att-göra-listan, och Nokia säger sig nu vara mer öppet än tidigare för att lyssna på de amerikanska operatörernas önskemål.

- - -

Anm. Nokias andra operativsystem heter Meego och utvecklas i samarbete med Intel. Det ska inledningsvis användas för de mest avancerade modellerna, liknande Nokias mobildator N900. Meego är Linuxbaserat och är en sammansmältning av Nokias Maemo och Intels Moblin. Utvecklarverktyget Qt fungerar även för Meego.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt