Nokia köper svenskt teknikbolag

2012-06-14 10:16  

Nokia köper Lundabolaget Scalado och öppnar en utvecklingsenhet i Lund. Scalado har gjort sig kända för sin teknik för att hantera bilder i mobilen.

Nokia tar över alla rättigheter till Scalados mjukvara, som sköter bildhantering i mobiltelefoner. Tekniken finns installerad i över en miljard mobiltelefoner från de ledande tillverkarna.

– Jag tycket det är fantastiskt att Nokia, som varit kund till Scalado i tio år, tycker att tekniken är så viktigt att de köper Scalado, säger styrelseledamot Mats Lindoff till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan ringer Mats Lindoff nu runt till bolagets övriga kunder för att informera om affären, medan grundarna informerar personalen. Samtliga ingenjörer som arbetar på bolaget följer med i affären och Nokias plan är, enligt Mats Lindoff, att öppna ett utvecklingscenter i Lund med inriktning på bildhantering i smarta telefoner.

Han jämför med när Blackberry-tillverkaren Research in Motion, RIM, för snart två år sedan köpte mobilteknikbolaget TAT i Malmö.

– Det här är en liknande affär, där Nokia tar över alla rättigheterna och ingenjörerna. Om ett år kommer det att stå Nokia på skylten i Lund, säger Mats Lindoff till Sydsvenskan.

Största ägare i Scalado vid försäljningen är danska Northcap Partners, Industrifonden och grundarna.

Hur mycket Nokia betalar är hemligt enligt det pressmeddelande som gått ut från företaget.

Scalado har gjort sig kända för innovativ teknik att hantera bilder i mobilen. Senast nu i veckan skrev Ny Teknik om funktionen Photobeamer, en app för att enkelt kunna visa bilderna i mobilen på vilken internetansluten skärm som helst.

I början av maj presenterade RIM en funktion som gör det möjligt att vrida tiden i bilder tagna med mobilkameran. Även i detta fall kommer tekniken från Scalado.

En tredje tekniknyhet från Scalado visades i februari. Den här gången handlade det om en mobilapp som rensar foton från oönskade detaljer.

Marie Alpman

Mer om: Nokia Scalado

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt