Nokia har kvalitetsproblem - igen

2010-04-22 15:44  

Det var bedrövliga nyheter. Att Nokia tvingas erkänna kvalitetsproblem ännu en gång. Och det bara dagen efter Apple redovisat fördubblad försäljningen av för sin Iphone.

I samband med dagens rapport uppger Nokia att den första mobilen med operativsystemet Symbian 3 börjar säljas först under tredje kvartalet i år, och att lanseringen av Symbian 4-baserade produkter är senarelagd till nästa år.

Förklaringen som Olli-Pekka Kallasvuo gav var att produkterna inte höll måttet. Han medgav att senareläggningen hade interna orsaker.

-Det är smärtsamt att behöva senarelägga lanseringen, men kvaliteten måste uppfylla kundernas krav, så det var rätt sak att göra, sa han under telefonkonferensen med analytikerna.

Senareläggningen kommer att påverka Nokias resultat 2010. Det var Symbian3-produkterna som skulle konkurrera med Apples Iphone, och alla andra ”Iphone-kopior” på marknaden.

Nokia vill inte upprepa misstaget med lanseringen av sin förra Iphone-dödare - N97:an - vars kvalitetsproblem skadat Nokias varumärke.

Beslutet att skjuta upp lanseringen är förstås rätt av den anledningen. Men det är orsakerna till senareläggningen som oroar. Vad händer på Nokia egentligen? Har de ingen koll längre?

För att få ordning på Symbian3 måste Nokia dessutom öka utvecklingskostnaderna, vilket aktiemarknaden inte gillar.

-Men bara tillfälligt, försvarade sig finanschefen Timo Ihamuotila.

En tröst är att operativsystemen Meego, som utvecklas tillsammans med Intel, sägs gå enligt plan. Den första produktern kommer i slutet av året.

Ett annat orosmoln är att Nokia dessutom fortsätter tappa marknadsandelar, och det på alla marknader utom i Kina. Från 35 procent av den globala marknade förra kvartalet, till 33 procent under årets första. Men ambitionen att nå upp till samma andel – 38 procent – som förra året kvarstår.

Olli-Pekka Kallasvuo nämnde idag även den ökade konkurrensen från de kinesiska mobiltillverkarna.

Snittpriset för alla mobiler sjönk med 7 procent, jämfört med samma period förra året. Medan priskriget med Apple&Co orsakade ett ras för de smarta mobilerna med hela 18 procent.

Nokias mobilförsäljning, som numera inkluderar mobiltjänster, minskade överallt – utom i Kina. På den nordamerikanska marknaden, där de smarta mobilerna är allra hetast, rasade försäljningen med hela 27 procent jämfört med samma kvartal förra året. Och med 15 procent jämfört med föregående kvartal.

Nokia tror inte längre att rörelsemarginalen för mobilerna kommer att ligga mellan 12-14 procent för helåret. Bolaget sänkte prognosen till 11-13 procent.

Mer om: Nokia Kvalitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt