Nokia: 5g i flera europeiska länder 2020

2015-11-30 13:41  
Markus Borchert.

Nokias Europachef Markus Borchert räknar med att flera länder i Europa öppnar kommersiella 5g-nät under fotbolls-EM sommaren 2020. "Då kommer vi före Japan," säger han.

År 2020 spelas fotbolls-EM för första gången i 12 olika länder. Samma år ska den fullständiga standarden för nästa mobilgeneration, 5g, vara klar att börja användas kommersiellt.

Nokias nya Europachef Markus Borchert, har därför bestämt sig för att försöka få operatörer i flera av länderna att lansera sina 5g-nät under fotbolls-EM.

Ingen operatör i Europa har ännu avslöjat något datum för sin premiär.

– Vi har talat med en handfull operatörer i Europa om 5g-satsningen under fotbolls-EM, och har fått en positiv respons. Vi har inget att annonsera ännu, men det räknar vi med att ha relativt snart. Senast inom en eller två månader.

Ett fåtal operatörer i världen har redan annonserat 5g-planer. Den japanska operatören NTT Docomo har sagt sommar-OS i Tokyo 2020, och amerikanska Verizon sa nyligen 2017. Sydkoreanska staten talar om en 5g-pilot under vinter-OS 2018.

– Men fotbolls-EM ligger en månad före sommarolympiaden, och Verizon använder bara vissa 5g-element, konstaterar Markus Borchert.

Att få upp ett 5g-nät i Japan förefaller enklare än att ha flera på plats i flera olika länder i Europa.

–Ja, det är självfallet en utmaning. Men det är viktigt för europeisk industri att ha en avancerad mobil infrastruktur som 5g inför den kommande digitaliseringen.

Markus Borchert var tidigare Nokias Kinachef under fyra år, och såg till att bli största icke-kinesiska leverantör av 4g på den marknaden.

– Väl hemma igen blev jag chockad över hur långt efter Europa ligger regioner som Sydkorea, Kina och Nordamerika, säger han och exemplifierar med statistik som säger att i Nordamerika når 4g-näten 98 procent av befolkningen, i Japan 99 procent, i Sydkorea 100 procent, och i Europa bara 70 procent.

– Och staden Shenzhen i södra Kina har fler 4g-basstationer än hela Frankrike. Så därför måste Europa sikta högt. Flera 5g-nät i flera länder under fotbolls-EM 2020 är ett bra mål, säger Markus Borchert, som kommer att behålla posten som Europachef även när köpet av Alcatel-Lucent blir klart i början av nästa år.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Matcherna under fotbolls-EM 2020

London, Wembley (final och semifinaler) Storbritannien

Glasgow (en åttondelsfinal) Storbritannien

Baku (en kvartsfinal) Azerbajdzan

Bryssel (en åttondelsfinal) Belgien

Köpenhamn (en åttondelsfinal) Danmark

Dublin (en åttondelsfinal) Irland

Amsterdam (en åttondelsfinal) Nederländerna

Rom (en kvartsfinal) Italien

Bukarest (en åttondelsfinal) Rumänien

Sankt Petersburg (en kvartsfinal) Ryssland

Bilbao (en åttondelsfinal) Spanien

München (en kvartsfinal) Tyskland

Budapest (en åttondelsfinal) Ungern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt