Nätverkstekniker kritiska till FRA-lagen

2009-02-13 09:13  

Den nya FRA-lagen får skarp kritik av Snus, svenska nätverksteknikers förening. " Lagstiftarna har inte förstått hur kabelvärlden fungerar."

– Många svenskar kommer att avlyssnas eftersom förbudet mot att avlyssna trafik som passerar inom Sverige blir tekniskt svårt att uppfylla, säger Stefan Görling, sekreterare i Snus.

Snus, Swedish Network Users’ Society, har i dagsläget 250 medlemmar. En del av dem var med och byggde den svenska delen av internet.

I ett remissvar till regeringen , som nyteknik.se läst, går Snus till samlad attack mot den nya FRA-lag som förbereds inom regeringskansliet och som är formulerad i en promemoria.

De föreslagna lagtexterna bygger på en politisk överenskommelse mellan allianspartierna från i höstas. Den syftar till att förbättra integritetsskyddet i nu gällande signalspaningslag.

Förslaget kommer i praktiken att innebära ett ”fortsatt fribrev för ansvariga myndigheter att avlyssna samtliga medborgare i Sverige”, skriver Snus.

– Mest problematiskt är att politikerna tror att man kan sortera trafiken väldigt enkelt, och utesluta inrikestrafiken. Men det går inte, säger Stefan Görling.

FRA får inte avlyssna ren inrikestrafik. Man får bara avlyssna mejl som passerar gränsen och när en av aktörerna finns i utlandet .

Men Snus visar i sitt remissvar hur ett mejl där avsändare och mottagare befinner sig i Sverige kan passera landsgränsen uppemot fyra-fem gånger . ( Fem gånger om mottagaren tankar ned mejlet via SVTs server från en dator i utlandet. Se grafiken här intill.

Enligt Snus är det bara en försvinnande liten del av kommunikationen som därmed med säkerhet kan identifieras som inrikestrafik .

– En mycket stor del av kommunikationen via internet och andra kabelnätverk mellanlagras på servrar (se det grafiska exemplet). Många svenskar kommer därmed kunna avlyssnas, säger Stefan Görling.

Från FRA-håll har det sagts att man ska filtrera bort kommunikation mellan personer i Sverige med programverktyg som håller reda på vilka IP-adresser som är hemmahörande i Sverige. En IP-adress är att likna vid en datoradress.

Men, enligt Snus och Stefan Görling, fungerar inte sorteringen eftersom mejl mellanlagras på servrar.

– Det går bara att se vem som är avsändare och mottagare av ett mejl om det finns direktkontakt mellan datorerna, som exempelvis vid fildelning eller Skype-trafik, säger han.

Om meddelandena identifieras som inrikestrafik ska de enligt förslaget förstöras.

Regeringen har på torsdagen tillsatt en utredning som ska utvärda hur FRA tar hänsyn till integritetsskyddet vid signalspaningen.

De sju ledamöterna i den parlamentariska kommittén är ännu inte utsedda men ska redovisa sina bedömningar till regeringen senast i december nästa år.

Även Datainspektionen fick i dag ett uppdrag att följa FRAs verksamhet och undersöka hur myndigheten hanterar personuppgifter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt