Nättidning granskar NSA

2014-02-10 15:54  
Bakom satsningen på nättidningen The Intercept står First Look Media, som drivs av Pierre Omidyar. Här twittrar han ut nyheten.

Nättidningen The Intercept rivstartade i dag med nya avslöjanden om NSA. Bakom satsningen står grundaren av auktionssajten Ebay Pierre Omidyar.

När The Intercept drog igång i dag gjorde man det besked. Man publicerade en lång bearbetad story om hur elektroniska metadata som amerikanska NSA (National Security Agency) samlar in, används som enda underlag för att skicka iväg bomber med drönare.

Enligt avslöjandet är metoden osäker och kan leda till att oskyldiga personer drabbas av drönarattackerna som USA utför i bland annat Jemen, Pakistan och Somalia.

Som källor används bland annat NSA-dokument som läckts av Edward Snowden och vittnesmål från en tidigare drönaroperatör som var anställd av amerikanskt militärkommando.

The Intercept publicerade också nya, häpnadsväckande bilder på som visar storleken på NSA-byggnaderna i USA och aviserar att man tänker publicera fler artiklar med NSA-material ur den dokumentflod som läckts av Snowden.

De tre namnkunniga redaktörerna består av journalisten Glenn Greenwald, filmaren Laura Poitras och journalisten och författaren Jeremy Scahill.

Bakom satsningen står organisationen First Look Media, som drivs av Pierre Omidyar, som 1995 grundade auktionssajten Ebay. Den iransk-fransk-amerikanske entreprenören och filantropen är i dag miljardär och styrelseordförande för Ebay.

Målet för First Look media uppges på sikt vara att bygga upp nya plattformar för att producera oberoende och kritiskt granskande journalistik.

Pierre Omidyar uppgav i oktober i fjol att han kommer att finansiera First Look media med 250 miljoner dollar.

Mer om: Ebay NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt