Nätprotester får politiker att tänka om

2012-01-19 09:36  

Senatorer vänder kappan efter vinden. Efter gårdagens massprotester mot de nya internetlagarna har flera amerikanska politiker kapitulerat.

I går protesterade stora delar av internet mot de nya amerikanska internetlagarna kallade Sopa och Pipa.

Om lagarna börjat gälla kan internetsidor som länkar till upphovsrättskyddat material stängas av för amerikanska avändare. Forum som lever på användargenererat material skulle då kunna bli ett minne blott.

Därför protesterade bland annat Wikipedia under gårdagen genom att släcka ned sin amerikanska sida. Besökare uppmanades till att visa sitt missnöje mot de nya lagförslagen.

Och protesterna verkar ha fått genomslag. På torsdagsförmiddagen har 18 senatorer som tidigare stött lagändringarna bytt uppfattning i frågan.

Lagförslagen som tidigare såg ut att utan svårigheter godkännas av senaten och kongressen är alltså nu en öppen fråga.

I amerikanska medier beskrivs den pågående debatten som ett krig mellan it-jättarna i Silicon Valley i ena ringhörnan och de etablerade filmbolagen i Hollywood i den andra.

It-jättarna befarar att innovation och Internets struktur undermineras i fall lagförslagen går igenom. Film- och musikbolagen ser kapitaltillgångarna sina i takt med att illegal nedladdning blir än mer sofistikerat och etablerat hos internets användare.

 

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt