Digitalisering

Nätjätten kliver in i mobilvärlden

Igår avslöjade Google hur de ska inta mobiltelefonmarknaden. Med en ny mobil plattform och samarbeten med ett 30-tal aktörer i branschen, som finns överallt i världen, ska nätjätten Google bli ett företag att räkna med.

Publicerad

Android, det är så Google kallar sin mobila plattform som ska öppna dörren in i mobilvärlden. I plattformen finns ett operativsystem, mellanprogramvara, ett användargränssnitt och program som bygger alla på öppen källkod.
För att lyckas väl har Google samlat ett antal partners i branschen. Det handlar bland annat om operatörer som T-Mobile, Sprint Nextel och China Mobile, men även mobiltelefontillverkare som Motorola, LG, Samsung och HTC. Alla finns med i den nystartade organisationen Open Handset Alliance. Totalt handlar det om drygt 30- företag och det kommer bli ännu fler menar man.
Än så länge finns inte de stora mobiltelefontillverkarna Nokia och Sony Ericsson med bland samarbetspartnerna.
Under andra halvåret nästa år ska de första mobilerna med den nya plattformen släppas.
- Vi hoppas att tusentals olika mobiltelefoner kommer att använda Android, sa Googles vd, Eric Schmidt, under presskonferensen, det skriver Reuters.
Det här är ett viktigt och stort steg för Google som letar efter nya möjligheter för sitt annonsimperium. Tanken är att allt som tidigare gjorts på datorn även ska göras i mobilen. Vi kommer med andra ord se flera av Googles tjänster som nu finns på nätet, i mobiltelefonerna som bland annat webbsök, e-post and kartor.
Med mobilplattformen ska Google lättare kunna expandera sina internettjänster till den stora mobilmarknaden.
Men Androids intåg i mobilbranschen innebär också att andra operativsystem får konkurrens, som Nokias och Sony Ericssons satsning på operativsystem från Symbian och Microsofts operativsystem Windows Mobile.
Att en del aktörer nu samarbetar med Google innebär dock inte att de slutar samarbeta med andra mobilaktörer.
Android som bygger på en öppen plattform ska finnas tillgänglig för mobiltelefontillverkare och operatörer utan att de behöver köpa licenser.
Redan nästa vecka kommer en tidig version av utvecklingspaktetet med en del verktyg släppas som ska göra det möjligt att skapa nya program för plattformen.