Nätjättarna: Hat ska bort inom 24 timmar

2016-05-31 13:58  
Facebook, Twitter, Youtube och Microsoft åtar sig att granska majoriteten av anmälningar om olagligt näthat inom 24 timmar. Foto: Alamy

Några av världens största it-företag är ense med EU-kommissionen om att snabbt avlägsna olagligt hat som sprids på nätet.

– I det ligger också ett krav på att mer ska tas bort, säger Henrik Sjölinder, kansliråd på justitiedepartementet.

Överenskommelsen innebär att Facebook, Twitter, Youtube (som ägs av Google) och Microsoft åtar sig att granska majoriteten av anmälningar om olagligt näthat inom 24 timmar.

Material som kan klassas som hets mot folkgrupp eller anses utgöra andra former av olagligt näthat ska raderas eller avlägsnas på annat vis.

Apple hör till de stora nätföretag som inte står bakom uppgörelsen.

– Men dörren är vidöppen för fler att ansluta sig, säger Henrik Sjölinder, som var med på mötet i Bryssel i dag där uppförandekoden presenterades.

EU-kommissionären Vera Jourová anser att det är viktigt att ta itu med näthatet.

”Sociala medier är dessvärre ett av verktygen som terrorgrupper använder för att radikalisera unga människor och som rasister använder för att sprida våld och hat”, säger hon enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Uppgörelsen innebär också att nätjättarna ska utbilda och öka medvetenheten hos användare om vilket slags innehåll som inte är tillåtet.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Näthat Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt