Näthandel minskar inte bilavgaserna

2016-02-08 13:13  
Matkassen hemkörd men biltrafiken minskar inte. Foto: Univ of Delaware

Tvärt emot vad många hävdar så minskar inte näthandeln mängden bilavgaser, visar en färsk undersökning.

(Uppdaterad) Enligt sunt förnuft borde näthandeln vara grönare än traditionellt handlande. När varor beställs på nätet hemifrån sätter sig inte kunderna i sina bilar och kör, kanske en i varje bil, till affärsdistrikten eller stormarknaderna.

Men nu har forskare vid University of Delaware gjort en mångårig studie som visar att näthandeln har större påverkan på transportsektorn än vad de flesta tror.

Forskningen visar att näthandeln ger upphov till en ny sorts belastning på det lokala transportnätet. Man har studerat fyra mått på effektivitet: restid, förseningar, medelhastighet och utsläpp av växthusgaser.

Oomtvistat är att näthandelns lagerlokaler kräver mindre yta och energi än konventionella affärer. Men samtidigt krävs det då fler distributionsbilar som kör ut varorna, vilket förutom avgaser sliter på vägbeläggningen.

Studien visar att bostadsområden sällan har byggts för en ökad trafik av dessa små lastbilar, som dessutom parkerar på trånga gator och orsakar köer.

Men det som överraskade forskarna mest har inget att göra med ökad trafik av distributionsbilar.

De fann att trafiken på vägarna inte alls hade minskat, och drar slutsatsen att i stället för att åka och handla så använder man tiden till att åka till bio, vänner eller restauranger.

Delawareforskarna poängterar att studien endast gjort i en stad, Newark, och endast omfattat privat näthandel. Men de uppmanar politiker att hålla ett öga på hur ökad näthandel ändrar behovet av exempelvis parkeringsplatser vid stormarknader eller stadskärnor, liksom på hur arbetsmarknaden kan ändras när behovet av butikspersonal minskar och efterfrågan på chaufförer ökar.

Studien har publicerats i International Journal of Sustainable Development and World Ecology.

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt