Nätbrott kostade svenskarna 32 miljarder 2017

2018-01-25 07:44  
Foto: Creativep / Alamy

Två miljoner svenskar drabbades förra året av nätbrott i någon form. När kostnaderna räknas samman hamnar förra årets slutnota för svenskarna på hisnande 32 miljarder kronor, hävdar datasäkerhetsföretaget Symantec i sin årliga rapport.

Rapporten Norton Cyber Security Insights bygger på onlineundersökningar med över 21.000 personer över hela världen varav drygt 1.000 i Sverige. Globalt kostade nätbrotten förra året konsumenterna motsvarande 1,4 tusen miljarder kronor, enligt Symantec, och för Sveriges del landade siffran på 32 miljarder kronor. Då är det ända "bara" 28 procent av svenskarna som säger sig blivit utsatta för nätbrott under förra året mot 44 procent globalt.

– Storleken på kostnaderna kommer framför allt från de som drabbats av kreditkortsbedrägerier, identitetsstölder och rena it-attacker som ransomware (utpressningskapning) och andra typer av bedrägerier. Snittkostnaden för en identitetsstöld är ungefär 70.000 kronor och det gör att kostnaderna springer iväg väldigt snabbt. Och det handlar bara om rent finansiella kostnader, inte sådant som förlorad arbetstid, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

Mot bakgrund av att medierna de senaste 10-15 åren publicerat mängder av artiklar och inslag om riskerna på nätet så är undersökningsresultaten i många fall förvånande. Hur är det möjligt att 36 procent av samtliga drabbade svenskar under 2017 föll för en nätfiskeattack eller att 48 procent av de tillfrågade delat med sig av sina onlinekonton till andra eller att en av fem delar inloggningen till nätbanken med någon annan?

Läs mer: Säkerhetsmiss gör det busenkelt att knäcka lösenordet på datorn

– Jag ser ändå att det går åt rätt håll i vissa delar, men det gäller inte frågan om lösenord som går åt fel håll. Det beror säkert på att folk är mer uppkopplade i dag och har fler lösenord att hålla reda på. Men frågan hur man skyddar sin identitet är den enskilt viktigaste i dag.

Ola Rehnberg påpekar också att Ransomware-attackerna fortsätter att öka, alltså att brottslingen kapar datorn och kräver lösesumma för att öppna den igen. Väldigt många betalar men runt 20 procent får ändå inte tillgång till hårddisken. Då kan det bli andra kostnader än rent ekonomiska eftersom det bara är runt hälften av de tillfrågade som skyddat sin information genom att göra back-up.

– Har man inte gjort en back-up så är man i de kriminellas händer. Det kan handla om bilderna på barnen eller från semestrarna. Om de blir låsta kan det för vissa vara värt en förmögenhet.

Mer om: IT-säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt