”Nästan all brottslighet kan härledas till Facebook”

2011-08-02 09:52  
Foto: Colourbox

Det var genom Facebook som den norska terroristen Anders Behring Breivik spred sitt manifest. Det var på Facebook som han hade sina kontakter.

Internationellt har man allt mer börjat se den här trenden. Europol, Europeiska polisbyrån, menar att brottsligheten ökar på sociala forum. I Sverige har polisen ögonen på Facebook men de har oftast inte resurser för att kunna patrullera på nätet. Svenska Dagbladet valde att titta på hur polisanmälningar i Stockholms län ser ut. Tidningen bad de ansvariga att söka på ordet Facebook i Stockholms läns anmälningsregister.

Under de senaste fem månaderna visade det sig att Facebook förekom i inlägg, bilder, hot och förtal, i 993 anmälningar. Under hela 2010 förekom Facebook i anmälningarna 1 554 gånger. Hur många av dessa som lett till åtal undersöktes inte. 2007 förekom Facebook i 33 anmälningar. Sajten lanserades 2004.

- Nästan all brottslighet går numera att härleda till Facebook men vi är inte rustade för den här utvecklingen har sprungit ifrån oss, säger Urban Swahn, gruppchef för it-brottsligheten i Västra Götaland.

Enligt honom kan de spara ned sidor om de följer någon speciell person men har varken resurser eller systematik kring hur man ska arbeta för att gå igenom materialet.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt