Nästa Windows ska klara flera fingrar

2008-05-30 09:14  
Beröringskänsig skärm är enligt Microsoft en av nyheterna i Windows 7.

I slutet av 2009 tänker Microsoft lansera Windows 7, uppföljaren till det nu aktuella operativsystemet Vista. Användare ska kunna styra funktioner med flera fingertoppar på skärmen.

Genom att röra ett par fingertoppar direkt på skärmen kommer framtida Windowsanvändare att kunna flytta eller zooma bilder, spela piano eller måla egna verk i virtuell fingerfärg.

Det utlovade Microsofts toppduo Bill Gates och Steve Ballmer vid ett seminarium på tisdagen. Microsofts nästa generation av Windows kommer nämligen att omfatta så kallad multi-touchteknik, alltså möjligheten för datorfunktioner att styras av flera samtidiga fingertoppar på skärmen.

Har svårt att imponera
Frågan är vilka tilltänkta kunder som blir förtjusta eller imponerade. Petkänsliga skärmar krävs förstås, och frågan är vem som kommer att vilja dra fingrarna över den till vardags, hellre än att använda tangentbord och mus. Och tekniskt sett uppfattar många det som att Apple ligger mer än ett steg före. Datortelefonen Iphone, som har sådan pekskärm över hela sin framsida, kommer att närma sig sin tvåårsdag när Windows 7 kommer ut.

Även Microsoft har dock pekskärmsstöd för flera fingrar sedan tidigare. Det hämtas från Surface, Microsofts kaffebordsliknande dator vars bordsyta utgör skärmen.

Intrycket att Microsoft leker följa john med Apple förstärks av att Windows anammar ”dockan” från Apples datoroperativsystem Mac OS X, alltså formen för fönstret där ikoner för aktiva program syns.

Vid seminariet slog Bill Gates och Steve Ballmer ifrån sig anklagelserna att de hänger Apple i hasorna, och förde fram att 270 miljoner Windowsutrustade datorer säljs varje år, att jämföra med 10 miljoner datorer från Apple.

Tiger om andra detaljer
Microsoft är för övrigt förteget om beståndsdelarna i den nya generation av Windows som ska börja säljas i slutet av nästa år. Företaget säger sig ha lärt sig läxan från den senaste upplagan, Windows Vista, som blev kraftigt försenad och som i slutänden saknade en rad utlovade förmågor.

– Det som är lite annorlunda i dag är när och hur vi talar om nästa Windowsversion, skrev Microsofts kundkontaktschef Chris Flores samma dag på en av bolagets sajter.

– Vi vet att när vi berättar om våra planer så vidtar folk åtgärder. Resultatet blir att vi nämnvärt kan påverka våra partner och kunder om vi sprider information som sedan ändras.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt