Nasa-information <br></br>blir Google Space

2007-01-30 23:00  

Snart blir det möjligt för alla att utforska månen, Mars och andra himlakroppar via tredimensionella kartor, foton och filmer. Det är Google som tillsammans med Nasa ska göra rymdorganisationens arkiv tillgängligt för allmänheten via internet.

Med Google Earth kan vem som helst kika ner på jorden och virtuellt besöka varenda plats på vår planet.

Nu vänder Google teleskopet mot rymden för att erbjuda en liknande utforskning av månen, Mars och andra himlakroppar via 3d-kartor, bilder och filmer.

Det är den amerikanska rymdstyrelsen Nasa som tar hjälp av Google för att göra sitt rika material från astronomiska observationer och rymdexpeditioner tillgängligt för allmänheten via internet.

- Nasa har samlat och bearbetat mer information om vår planet och universum än någon annan under mänsklighetens historia, säger Chris Kemp, som är utvecklingschef för affärsstrategier vid Nasa Ames Research Center i ett pressmeddelande.

- Mycket av detta finns redan tillgängligt men är undangömt och svårt för icke-experter att komma åt och förstå.

Men med Googles hjälp ska nu den här dokumentskatten bli lätt att hitta och utforska. En virtuell tredimensionell flygtur över månens sterila yta eller genom Mars rödskimrande bergsklyftor är några av attraktionerna som Nasa utlovar.

Om de nya möjligheterna ska erbjudas via Google Earth eller en ny tjänst, som kanske kan döpas till Google Space, är ännu inte offentliggjort. Men Nasa har som mål att inom sex månader leverera den första produkten som bygger på samarbetet med Google. Andra kommande tjänster som planeras är möjligheten att via internet kunna följa den internationella rymdstationen och rymdskyttelns banor i realtid.

Så nästa gång Christer Fuglesang gör en flygtur kanske vi kan följa hans färd genom rymden direkt framför datorskärmen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt