Näringslivet protesterar mot ny .se-lag

2003-09-08 07:03  
Stopp och belägg

Den statliga utredningen Toppdomän för Sverige föreslår en helt ny lagstiftning för att reglera internetadresser med toppdomänen .se. Men näringslivets representanter i II-stiften, som i dag hanterar dessa frågor, är upprörda. ”Dyrbar byråkrati”, säger man.

Östen Frånberg
Fyra av de tio ledamöterna i II-stiftelsen, plus styrelseordföranden Östen Frånberg, har författat ett protestbrev mot utredningens förslag, som nu är ute på remiss.

- Utredningen räknar med nya utgifter på flera miljoner kronor per år för att hantera den nya lagen. Det leder till merkostnader för varje registrering av domännamn utan någon nytta. Utredningens förslag innebär i praktiken en ny skatt på Internet, skriver de.

Brevet, som publiceras på II-stiftelsens hemsida, är undertecknat av ordföranden Östen Frånberg, Rolf Berndtson på Dataföreningen, Lars-Olof Eklöf på Svensk Handel, Olof Hallström på Svenskt Näringsliv och Henrik Bergman på Svenska Bankförening.

" Staten har redan full koll"
Redan i dag har staten full insyn i domännamnshanteringen utan att det slår över i byråkratiskt krångel, menar Östen Frånberg.

- PTS har redan i dag ett samlat sektorsansvar för allt som rör elektronisk kommunikation, Länsstyrelsen i Stockholm utöver tillsyn över II-stiftelsens verksamhet och domännamnshanteringen omfattas av den gällande konsument- och konkurrenslagstiftningen, skriver protestanterna.

De vänder sig särskilt mot att det bara är .se-domänen som föreslås omfattas av en ny och detaljerad lagstiftning - inte populära domäner som .nu och .com. Antalet internetadresser i Sverige med .se är färre än .nu och .com tillsammans - 180.000 registreringar mot 150.000 för .com och 90.000 för .nu.

- Varför skapa en ny detaljreglering som bara omfattar en av flera aktörer på marknade? Varför skapa ökad byråkrati och merkostnader när dagens system fungerar och löpande utvecklas, frågar de fem protestanter och hoppas få med sig övriga remissinstanser på sin linje.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt