Myst jubilerar

2008-09-24 11:07  

Idag fyller datorspelet Myst 15 år. Spelet bidrog starkt till att introducera cd-romspelaren för hemmabruk och var länge världens mest sålda datorspel.

24 september 1993 lanserades datorspelet Myst. Recensenter runt om i världen jublade och hävdade att datorspel nu blivit konst.

Även Ny Tekniks recensent var entusiastisk och skrev:

"Myst är ett av de mest avancerade och omfattande datorspel som hittills producerats.

Att ge sig in i Mysts värld är som att läsa en spännande deckare, se en välgjord film och besöka en fascinerande science-fictionvärld."

Det som speciellt uppmärksammades var 3D-grafiken som vida överträffade vad som var möjligt att visa i den tidens spelkonsoler.

För många blev Myst skälet till att skaffa sig en cd-romspelare trots att de var dyra och utbudet på spel eller program som distribuerades via cd var mycket begränsat.

Bakom succén stod de båda bröderna Rand och Robyn Miller med sitt företag Cyan som ännu idag är inblandat i uppföljningar och nya versioner av Myst.

Exempelvis är en version döpt till Imyst aviserad för Apples Iphone.

Ända fram till 2002 var Myst världens mest sålda datorspel då det fick överlämna tronen till The Sims.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt