MySQL blev årets it-företag

2004-05-24 10:57  
VD Mårten Mickos

Veckans Affärer gav på måndagen utmärkelsen Årets IT-företag till MySQL, det lilla Uppsalaföretaget som vill bli databasernas Ikea.<br></br> - MySQL har potential att bli ett nytt svenskt miljardföretag och utgör en förebild för andra unga svenska it-företag, säger juryn i sin motivering.

Hjärnan bakom MySQL - Michael "Monty" Widenius.
I samband med att Veckans Affärer publicerar sin årlig lista över Sveriges 500 största it-företag utser man också Årets IT-företag och Årets IT-utmanare.

Databasföretaget MySQL var en given vinnare av priset Årets IT-företag. På tre år har företaget blivit 10 gånger större och MySQL:s databasprogram laddas ned från internet 35.000 gånger per dygn.

Det finns i dag 6 miljoner installationer världen över och bland kunderna finns globala jätteföretag som Ericsson, Nokia, Cisco och Yahoo.

Den första versionen av MySQL kom 1996 och sedan 1999 har den vuxit till världens största databas baserad på öppen källkod.

"Satt och knackade programkod"
Hjärnan bakom MySQL är finländaren Michael "Monty" Widenius. Han startade MySQL tillsammans med svenskarna Allan Larsson och David Axmark i mitten på 1990-talet

- Monty var en av dem som aldrig hängde med på festerna. Han var underbarnet som satt på sin kammare och knackade programkod, säger MySQL:s vd Mårten Mickos, som var studiekamrat med Michael Widenius på Tekniska Högskolan i Helsingfors.

Monty Widenius är den ende av de tre grundarna som fortfarande är med i företagsledningen. Han är teknisk chef, designer och chefsprogrammerare.

My SQL är en del av något som kallas Lamp, en förkortning som bland världens datanördar har blivit ett globalt varumärke. Det står för Linux, Apache, MySQL och PHP, fyra tekniker som tillsammans används på webbservrar och som är ett hot mot de etablerade it-jättarna.

Essnet blev årets IT-utmanare
Årets it-utmanader blev ett företag som kan söka sina rötter tillbaka till gamla Hugin Kassaregister på 1930-talet.

1936 fick Hugin uppdraget från dåvarande Tipstjänst att utveckla lotteriterminaler och uppfann världens första mekaniska apparat för läsning av spelkuponger.

Hugin Kassaregister sålde sedan spelautomater i femtio år innan kontorsmaterialföretaget Esselte köpte ut verksamheten och döpte företaget till Essnet.

I dag ägs Essnet av en handfull riskkapitalbolag och privatpersoner med IT Provider som största enskilda ägare.

Essnet räknas som en av världens fyra största utvecklare av programvara till världens stora, statligt auktoriserade spelbolag.

- Essnet är ett föredömligt exempel på en avknoppning som med nya ägare och renodling kan nå nya framgångar, skriver juryn i sin motivering.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt