Myndigheter dåliga på it-säkerhet

2016-05-26 07:54  
Foto: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Svenska myndigheters arbete med informationssäkerhet är inte tillräckligt bra, konstaterar Riksrevisionen och kräver att regeringen griper in och styr upp det hela.

Riksrevisionen har granskat hur nio myndigheter sköter sitt arbete med informationssäkerhet. Slutsatsen är att det inte duger.

"Vår granskning visar att arbetet med informationssäkerhet inte är tillräckligt högt prioriterat hos myndigheterna i förhållande till de risker som finns", säger riksrevisor Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Bristerna kan leda till oönskade konsekvenser, som när Luftfartsverkets radarsystem stoppade flygtrafiken på flera flygplatser nyligen, eller som i april när ingen kunde lämna ut receptbelagd medicin.

Och statsförvaltningen har långt till en godtagbar nivå, skriver Margareta Åberg, Per Dackenberg och Marcus Pettersson vid Riksrevisionen på Dagens Nyheters Debattsida.

"Det paradoxala är att alla är överens om att god informationssäkerhet är en nödvändig förutsättning för att digitalisera förvaltningen och att mer behöver göras, men ändå har så lite skett", skriver de.

Läs mer:

Läs mer: Minister lovar bättre it-säkerhet

En starkare styrning från regeringen, med tydliga krav om vad som ska uppnås, när det ska vara klart, och sedan en uppföljning, krävs för att situationen ska förbättras, enligt Riksrevisionen. Regeringen uppmanas bland annat också att överväga att inrätta en central funktion som stöd till myndigheternas arbete, och att låta Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ta fram en modell för att förbättra informationssäkerheten.

Riksrevisionen har särskilt granskat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket. Dessutom har Svenska kraftnät, Bolagsverket, Lantmäteriet, Post- och telestyrelsen, Sjöfartsverket och Statens tjänstepensionsverk ingått i granskningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt