Myndigheter anmäler sig själva efter avslöjande om Google-spårning

2021-03-05 07:55  
Foto: IMY/TT

Över hundra kommuner, regioner och myndigheter anmäler sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Detta efter en granskning som Ekot publicerade förra veckan där det kom fram att besökare på ett stort antal hemsidor från svenska myndigheter får sina personuppgifter skickade till Google, trots att hemsidorna lovar sina besökare anonymitet.

En av de hemsidor som har dykt upp i Ekots granskning är Barnombudsmannens.

– Det är ju någon form av bristande rutiner hos oss, att vi inte sett och insett att ip-adresserna går till Google i icke-anonymiserat skick så att säga, säger Erik Henriksson, chef för förvaltning och verksamhetsstöd på myndigheten, till radion.

Ny Teknik avslöjade i förra veckan att flera organisationer som utlovar en trygg plats på nätet på olika sätt följer besökare på sina webbplatser och skickar data vidare till aktörer som Google och Facebook.

Bland organisationerna fanns till Roks, Bris och IOGT.

TT / Ny Teknik

Mer om: Integritet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt