Must: Ryssland bakom it-attacker

2016-12-12 07:37  
Vladimir Putin i möte med Turkiets ledare. Foto: IBL / Michael Klimentyev

Ryssland är den främsta aktören när det gäller iot-attacker och påverkansoperationer mot Sverige, enligt Gunnar Karlson, chef för militärens underrättelsetjänst Must. Uttalandet gör han i en intervju med SVT:s Agenda.

– Det är ganska lätt för mig att säga, många av de aktiviteter vi utsätts för har en tydlig avsändare, de går att spåra mer eller mindre direkt. Det kan handla om att sprida falsk information, vinkla sanningen, trycka på argument som mer än andra försvårar att få en klar bild av vad som händer, säger Karlson.

Enligt generalmajoren är IT-attacker, som bland annat handlar om att komma över underrättelser, ständigt pågående och ofta långvariga.

– Det är allvarliga hot därför att de skjuter in sig mot demokratins grundvalar. Och IT-attacker kan orsaka allvarliga skador på samhället, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt