Musk: Ai största hotet mot civilisationen

2017-07-17 13:10  
Elon Musk Foto: Nancy Pastor / Polaris

Artificiell intelligens är det största hotet mot vår civilisation, säger Elon Musk. Nu efterlyser Teslagrundaren nya lagar kring utvecklingen av tekniken.

Det var under ett tal hos National Governors Association i fredags som serieentreprenören Elon Musk målade upp en becksvart bild av vad som kan hända om utvecklingen av artificiell intelligens tillåts fortsätta utan regulatorisk styrning.

Enligt Elon Musk underskattar makthavare i dag grovt hotet som artificiell intelligens, ai, kan utgöra mot vår civilisation, rapporterar Wall Street Journal.

Två scenarier som han i synnerhet varnande för var att alla jobb som görs av människor i dag kan tas över av ai, samt att ai även på sikt kan bli orsaken till att krig startas.

Elon Musks uppmaning till publiken, som bestod av amerikanska politiker, var att USA borde inrätta en särskild myndighet med uppdraget att övervaka och vägleda utvecklingen av ai-tekniken. Han efterlyste också ny lagstiftning kring vidareutvecklingen av ai.

Om mänskligheten inte sätter stopp eller begränsar artificiella intelligens redan på utvecklingsstadiet riskerar vi att tappa kontrollen, varnade Musk.

– Just nu har regeringen ingen aning om vad det innebär. När det finns den förståelsen så kommer folk att bli väldigt rädda, vilket de bör bli, sade han under talet.

Läs mer: "Musk har fel om ai"

Det här är inte första gången som Elon Musk vädrar sin oro inför framväxten av ai. Tillsammans med bland annat Microsoftgrundaren Bill Gates och Stephen Hawkings har Musk tidigare varnat för att utvecklingen artificiell intelligens kan vara mänsklighetens största misstag.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL